Önkormányzat
2019. október 20.

Átvágták a szalagot

A meghívottak közül sokan érkeztek két keréken az Oroszlány-Tatabánya kerékpárút hivatalos átadó ünnepségére, melyet pénteken tartottak Kecskéden.

A rendezvényen az érintett települések polgármesterei mellett részt vett Révész Máriusz, Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztos, Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, és Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke is.

2016 márciusában Kecskéd, Környe és Oroszlány polgármesterei, aláírtak egy konzorciumi megállapodást, a három települést és Tatabányát összekötő kerékpárút megvalósításáról. A tervezés és a nyomvonal lehetőségek vizsgálata még 2013/2014-ben indult el, egy szlovák-magyar határon átnyúló projekt keretében. A fejlesztés 2015-től folyamatosan kiemelt helyen szerepelt a megyei TOP pályázatok tervezésében. A 2016-ban benyújtott pályázat 2017-ben nyert, így 2018 őszén elkezdődtek a kerékpárút építésének első lépései.

Az átadó ünnepségen Németh Gábor köszöntötte az egybegyűlteket, aki, mint elmondta, 1,2 milliárd forintból valósult meg a közel 13 kilométeres kerékpárút. Oroszlány város korábbi alpolgármestereként részt vett a projekt előkészítésében, elindításában, később pedig már mint az OIH Zrt. vezérigazgatója, csapatával szakmai vezetőként, irányítóként az építés folyamatát is felügyelte.

Lazók Zoltán polgármester, a három település gesztor önkormányzatának képviseletében szólt az egybegyűltekhez. Beszédében kiemelte, hogy sokak közreműködésének köszönhető az, hogy a kerékpárosok mostantól biztonságosan és kényelmesen közlekedhetnek az új útszakaszon.

- Ez az út egy térségi összefogás eredménye, melyben Oroszlány vállalta a vezető és aktív szerepet, ami járási központhoz talán méltó és elvárható is. Településeink egy új közlekedési alapinfrastruktúrával gazdagodtak, de nem csak ez köt össze minket, hanem az is, hogy mindannyian fontosnak tartjuk, hogy a környezetünk jobban megismerhető és bejárható legyen, hogy az emberek, gyerekek kimozduljanak és biztonságosan felkereshessék, megismerhessék egymást. - mondta az elöljáró.

Popovics György kifejtette, hogy nagyon fontos volt, hogy elkészüljön az aszfaltcsík, az összekötő szakaszok, és végre birtokba vehessék azok, akiknek ezt építették. - Sokat dolgoztunk azon, hogy ez a projekt megvalósulhasson. Különösen fontos volt ez számunkra, nem csak azért, mert ez volt a legnagyobb projektünk, hanem azért is, mert ez tényleg egy nagy összefogás eredménye. Kellett hozzá Európai Uniós forrás, kellett kormányzati segítség, és ugye itt voltak a települések, akik sok nehézséggel szembesültek, de végül mindent sikerült megoldani, és most itt állhatunk a megye egyik büszkesége mellett – mondta.

A sport, az aktív szabadidő eltöltését, de mégiscsak a turisztikai szolgáltatásokra épülő, helyi gazdaság erősítését szolgálóan fogalmazódott meg a megyében a pályázati kiírás. - mondta el Czunyiné Bertalan Judit, majd folytatta – Ennek lett az az eredménye, hogy alá tudta írni a három polgármester azt a konzorciumi megállapodást, amely alapján a konkrét pályázat benyújtásra került és amelyből aztán ennek a projektnek ma, nagy örömünkre itt állhatunk a hivatalos átadóján. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a megvalósítás végén Révész Máriusz kormánybiztos nyújtott hathatós segítséget ahhoz, hogy a hivatalos engedélyezés is le tudjon zárulni.

A kormánybiztos, azon túl, hogy üdvözölte a projekt megvalósulását, kifejtette, hogy a kerékpárút hivatásforgalmi szempontból is rendkívül fontos. - Ezeket a forrásokat elsősorban hivatásforgalmi célokra lehet felhasználni. Ez azt jelenti, hogy nem csak a kerékpáros turisták fogják használni, hanem azok is akik minden nap munkába fognak járni rajta. Azt hiszem, hogy nekik is nagy könnyebbség lehet az, hogy nem az autók között, hanem biztonságos keretek mellett lehet eljutni kerékpárral a munkahelyükre - fogalmazott Révész Máriusz.

Az ünnepi beszédeket követően a nemzeti színű szalag átvágásával, hivatalosan is átadták az Oroszlány-Tatabánya kerékpárutat, mely, ahogy Lazók Zoltán polgármester fogalmazott: amellett, hogy iskolapéldája az összefogás erejének és összeköti a településeket, tulajdonképpen egy újabb út Európa felé is, hiszen a 13 kilométer elkészültével Oroszlány immáron bekapcsolódhat az európai kerékpáros vérkeringésbe, ugyanis a már meglévő szakaszok közvetlen összeköttetést teremtenek az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút hálózattal.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek