Hír
2019. szeptember 30.

Rákóczi kirándulás

Testvérvárosunkba, Vágsellyére és környékére látogatott el szombaton az oroszlányi Rákóczi Szövetség 55 fős csoportja.

Elsőként a Feketeházy János Magyar Házat keresték fel, ahol Botka Ferenc a művelődési ház igazgatója, valamint Kilácskó János, a helyi Rákóczi szervezet vezetője fogadta a társaságot. Az ottani magyarságot összefogó létesítmény bemutatása után a szomszédságban lévő temetőben megtekintették a Feketeházy család kriptáját, ahol tiszteletük jeléül koszorút helyeztek el.

Feketeházy János neves hídépítő mérnök Vágsellyén született 1842. május 16.-án, és ott is hunyt el 1927. október 21.-én. Nevéhez fűződik többek között a szegedi Tisza-híd, a Komárom és Révkomárom közötti Erzsébet-híd, az Esztergomot és Párkányt összekötő Mária Valéria-híd, valamint a budapesti Szabadság-híd tervezése is.

A kellemes városnéző sétát követően a Pázmány Péter várkastélyba látogattak el. Itt Novák Veronika levéltáros tartott érdekes történelmi visszatekintő előadást, majd útba ejtetették a szépen felújított Szent József kápolnát is. Következő állomásuk Galánta volt, ahol az Esterházy család neogótikus kastélyát tekintették meg. A nagy múltú, ma is számos rendezvénynek helyet adó pompás épületegyüttesben Takács Zsolt, Esterházy-kutató kalauzolta az oroszlányiakat. Záró programként a Kaskády vízduzzasztónál álltak meg, ahol a Vág folyó vízgyűjtőjének gyönyörű panorámáját nézték meg.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek