Hír
2019. szeptember 01.

Családi nap a múzeumban

Gál Domonkos köszöntötte elsőként szombaton a bányamentőket és az egykori XX-as akna volt dolgozóit és családtagjaikat abból az alkalomból, hogy nyolcadik alkalommal rendezték meg közösségi programjukat a ma már kiállítóhelyként működő intézményben.

A közel kétszáz vendég a családi programok mellett koradélután megemlékezett az oroszlányi bányászat áldozatairól is, ahol a főmérnök arról szólt, hogy a rendezvény különleges színfoltja a bányásznapi ünnepségsorozatnak.

- Napra pontosan 40 éves múltra tekint vissza a múzeum, s ennek kapcsán emlékeznünk kell azokra, akik megalapozták, létrehozták, gondozták ezt az anyagot, illetve az országban is egyedülálló kiállítást – fogalmazott Gál Domonkos.

- Mike István intézményvezető a XX. bányaüzem bezárása óta különös figyelmet fordít a bányászhagyományok ápolására, Babér Zoltán pedig a dokumentálására, az oroszlányi bányászélet fotókon történő bemutatására. Digitalizálta és közkinccsé tette édesapja fényképeit, melyekből nyomon követhető a város élete, fejlődése. Nem utolsó sorban pedig évente megszervezik a régi XX-as aknai dolgozók és bányamentők összejövetelét, ezzel is biztosítva a bányászhagyományok és a kollégák kapcsolatainak megmaradását – mondta beszédében Lazók Zoltán polgármester, aki így folytatta: engedjék meg, hogy külön megköszönjem Gál Domonkos főmérnöknek is áldozatos munkáját melyet a bányász hagyományápolásban kifejt. Őrizzük meg ezeket az utókornak, és ne feledkezzünk meg soha e hősi időszak áldozatairól, az elhunyt bajtársakról!

A jelenlévők ezt követően megkoszorúzták az emlékhelyet, ahol az önkormányzat és a bányászok képviselői mellett intézmények, civil szervezetek is elhelyezték a kegyelet virágait.

A volt dolgozók családi napján hagyományosan megemlékeztek a XX-as akna elmúlt évben elhunyt dolgozóiról. Babér Zoltán szombaton 14 volt kolléga nevét olvasta fel.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek