Hír
2019. június 23.

Az első szentmise

Egy hete a veszprémi Szent Mihály Bazilika Főszékesegyházban Márfi Gyula érsek szentelte áldozópappá Kulcsár Dávidot, aki szombaton Oroszlányban celebrálta első szentmiséjét.

Zsúfolásig megtelt a Munkás Szent József templom az ünnepélyes alkalomból, ahol a frissen avatott pap családjának és szeretteinek mondott elsőként köszönetet, méltatva szeretetüket és támogatásukat.

A 29 éves fiatalember (képünkön középen) Oroszlányban született és itt is nőtt fel, tanulmányait az egykori Arany János Általános Iskolában kezdte.

Mint elmondta, a hitre nevelés szempontjából elsősorban nagymamáinak tartozik hálával, akik gyermekkorában mindig szelíden vezették az Isten felé. Sosem erőltették rá a templomba járást, imádságos életük és jó példájuk azonban nagy hatással volt a cseperedő gyermekre, ezért nem volt kérdés számára a szentmiséken való részvétel és a ministránsszolgálat.

- 7 éves koromtól 10 éven át voltam a Bakfark Bálint Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, ahol zongorázni és orgonálni tanultam. Zenei előképzettségemnek köszönhetően 13 évesen az oroszlányi, majd pár év múlva a kecskédi templom orgonistája lettem, mely szolgálatot 10 éven keresztül végeztem. A gimnáziumi évek alatt szombati napjaimat Székesfehérváron töltöttem, ahol 2 éves képzés után kántori oklevelet szereztem – mesélte Kulcsár Dávid, aki így folytatta: a tatai Eötvös József Gimnáziumban érettségiztem, majd azt követően 5 éven át a fővárosban éltem, ahol az ELTE-n folytattam jogi tanulmányaimat, közben pedig a Parlamentben, valamint a Főpolgármesteri Hivatalban szakmai gyakorlatokat teljesítve egy világi munkahely kereteibe is bepillantást nyerhettem.

- Azonban mindvégig éreztem, hogy valaki egyre intenzívebben kopogtat szívem kapuján. Úgy döntöttem, hogy Istennek szentelem az életemet, ezért a jogi diploma és a doktori fokozat megszerzése után papnövendéknek jelentkeztem a Veszprémi Főegyházmegyébe. A teológiát 2 éven keresztül a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán, majd 3 évig a római Pápai Gergely Egyetemen (Gregoriana) hallgattam. A római Szent Ignác-templomban 2018. október 10-én Felix Gmür bázeli püspök diakónussá szentelt, majd hazatértem és idén május 31-ig a keszthelyi Kis Szent Teréz Plébánián töltöttem el egy gyakorlati évet – fogalmazott az elsőmisés pap.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek