Hír
2019. június 07.

Interaktív színházi társasjáték

A Szociopoly interaktív színházi társasjátékban a nézők pillanatok alatt lettek a családok tagjai, kerültek érzelmektől nem mentes, sokszor váratlan élethelyzetekbe szerdán a művelődési központban.

A jelenlévők 4 család tagjaivá váltak. Minden családnak két felnőtt, egy csecsemőkorú és egy iskolás gyermek egy hónapjának napjait kellett megélnie, problémáit megoldania a játék során. A családok között volt, amelyik csak a segélyekből és a családtámogatásokból élt, volt olyan szerencsés, amelyikben közmunkához jutott a családfő, voltak családok, akik alkalmi munkával egészítették ki a támogatásokat. Minden szituációban választani kellett a családoknak a szituációs helyzetek között.

A kis közösségek maguk döntötték el, hogy miként gazdálkodnak, a városban veszik meg egy hónapra előre az élelmiszert azzal nehezítve, hogy az uzsorás viszi be őket 8000 Ft-ér a településre őket, vagy sokkal drágább helyi boltban vásárolnak. Itt lehetőség volt felíratni is a vásárolt áruk értékét.

A játék során olyan váratlan helyzetekbe kerültek a családok, mint hogy a csecsemőnek tápszert kellett vennie, az iskolás gyermeknek cipő kellett, mert a hiánya miatt nem ment iskolába.

Voltak élethelyzetek, amelyeket akkor is meg kellett oldaniuk, ha valamelyik fontos kiadást nem tudtak fedezni. Hiszen, ha pl. nem váltják ki a gyógyszert, akkor nem tudnak alkalmi munkát vállalni, vagy ha a gyerek nem megy iskolába, kiesik a családi pótlék a bevételek közül.

A közel 3 órás aktív játék alatt 30 nap számtalan váratlan helyzetét kellett megoldania a családoknak, akik döntéseiket közösen hozták meg. A „családok” és a színészek közötti interaktív improvizált jelenetek zajlottak, nem volt gond a részvétel.

Bass László szociológus, az Elte Társadalomtudományi Karának oktatója érzékenyen és nagy szaktudással vezette be a jelenlevőket a falu szegénysorban lévő lakói mindennapi élethelyzetébe. Az előadásban Herczeg Tamás, Hay Anna, Jaskó Bálint, Vándor Veronika budapesti színészek tették fordulatossá az eseményeket, hoztak elő szituációkat.

A szerdai programot szervező Oroszlányi Szegényeket Támogató Alapítvány alapvető feladatának tekinti a helyi társadalom tagjainak érzékenyítését, a nehéz élethelyzetbe került személyek problémái iránti fogékonyság fejlesztését. A Szociopoly társasjáték valóságos élethelyzetekbe átültetett színházi nevelési előadását hívtuk meg Oroszlányra, mely első lépcsője érzékenyítő programsorozatunknak – mondta az alapítvány vezetője, Deák Sándorné, aki a továbbiakban hozzátette: Sokan el sem tudjuk képzelni, hogy milyen érzés lehet a periférián lebegni, amikor nem tudjuk eldönteni, hogy ételt tegyünk az asztalra, vagy a nagy fagyok miatt a gázszámla befizetése élvezzen prioritást. Az előadás kaput nyit, hogy két órára kipróbáljuk, milyen is a mélyszegénységben „élni”, milyen élethelyzetekben kell döntéseket hozni. Az előadásra a nehéz sorban élőkkel kapcsolatban álló hivatalokban, egészségügyben, szociális ellátásban, oktatásban, rendőrségen dolgozókat és a civilszervezetek tagjait hívtuk meg. A következőkben Szociopoly társasjáték bemutatót tervezzük, majd a társasjátékkal, önkénteseinkkel keressük meg az iskolákat. Szeretnénk elérni, hogy a jobb helyzetben lévő gyermekek szolidárisabbak, elfogadóbbak legyenek a peremen élő társaikkal szemben.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek