Hír
2019. június 04.

Francia vizit

Háromnapos látogatás során ismerkedett Oroszlánnyal és környékével Fabrice Gauduffe, Yerres város alpolgármestere, Anne-Laure de Bergenvin, fogyatékossággal élőkért felelős, valamint Jean-François Caro, iskolaügyekért felelős tanácsadó (a képen középen).

Mint arról korábban beszámoltunk, 2017 novemberében kereste meg az önkormányzatot a Párizs melletti Yerres városának egyik civil szervezete kapcsolatfelvétel céljával, majd tavaly tavasszal egy kulturális szervezet is hasonló szándékát nyilvánította ki.

A mostani látogatás előzménye, hogy az egykori Grosbois-i (ma Yerres) kamalduli kolostor helyén állított Rákóczi emlékműnél évek óta nagyszabású ünnepséget szervez a Párizsban és környékén élő magyar közösség. Az eseményen 2018 szeptemberében ötödik alkalommal vett részt Lazók Zoltán polgármester, valamint a meghívottak között volt Nagy Csaba, az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnöke is. A rendezvény adott alkalmat arra, hogy partnervárosi kapcsolat létesítéséről írjanak alá szándéknyilatkozatot a két település vezetői, s ekkor adta át Oroszlányba szóló meghívását a városvezető.

A küldöttség szombat délután érkezett, a vasárnap délelőttöt pedig Majkon töltötték, ahol elsőként a Bányászai múzeumot, majd a kastélyegyüttest tekintették meg.

Délután három szekcióban került sor a megbeszélésekre, amelyeken ott volt Lazók Zoltán, Rajnai Gábor alpolgármester, File Beáta jegyző és Nagy Csaba mellett a város képviselő-testületének több tagja, valamint az oktatási és szociális területek intézményvezetői. A tervezett partnerségi kapcsolat elsősorban a közművelődés, a kultúra, a sport és a gazdaság területén irányoz elő szoros együttműködést.

A delegáció hétfő délelőtt az ipari parkba látogatott, ahol a francia tulajdonú Suez céget keresték fel, ezt követően pedig a Hunyadi iskolában ismerkedtek a magyar oktatásüggyel, s megtekintették sportcsarnokunkat is.

A látogatást követően Fabrice Gauduffe és kísérete délután utazott vissza hazájába.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek