Közélet
2018. szeptember 24.

Rákóczi kirándulás

Egynapos kiránduláson vettek részt szombaton az oroszlányi Rákóczi Szövetség tagjai és baráti köre.

Elsőként Szabadbattyánban a Kula-tornyot, a XIV. század környékén kőből készített őrtornyot tekintették meg. Hadi alkalmazására a XVI. században került sor, amikor Székesfehérvár 1543-as ostroma és bevétele után a török csapatok Battyánt is megszállták. 1687 októberéig hódítók uralták, később helyüket a Habsburg zsoldossereg foglalta el. A történelmi időszak után a háromemeletes kőépületben gabonaraktárt alakítottak ki a helybéli lakosok. Korszerű műemlékvédelmi feltárására és helyreállítására az 1970-es években került sor. Ma Fejér megye török kori életét bemutató kiállítás látható a sok véres harcot megélt falak között.

Második állomásuk a Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb vára, a nagyvázsonyi Kinizsi vár volt. Nevét a minden csatáját győztesen megvívó uráról, a törökverő Kinizsi Pálról, Mátyás király legendás hadvezéréről kapta. Az erődítményt több nemesi család- Vezsenyi, Zichy- is birtokolta. Utolsó katonai összecsapás a Rákóczi szabadságharc idején történt, majd börtönként használták a lassan pusztuló épületet. Később már csak a lakótornyában laktak kiöregedett cselédek. 1955-ben kezdődött el régészeti feltárása és helyreállítása. A vár tövében épült az a faluképi védettségű parasztház, amelynek alacsony fagerendás lakóhelyiségeiben és az épület végén lévő istállóban nyílt meg 1968-ban a Postamúzeum. A hangulatos, apró ablakos szobákban a "Hangokkal, jelekkel, erőkkel, terekkel embertől emberig" című kiállítás Nagyvázsony és környékének posta- és távközlés történetét mutatja be.

Szintén ezen a településen, néprajzi kiállítóhelyként működik az utolsó tulajdonosáról Schumacher-háznak nevezett, 1825-ben épült vakolatdíszes épület. A rendkívül gazdag múzeum a környék egykori konyha kultúráját, a takácsmesterség fortélyait, a parasztiparosok és gazdálkodók életét mutatja be. A tisztaszobában helytörténeti kiállítás látható, melyben sok érdekes dolog fedezhető fel a régi képeken, naptárakon, leveleken.

A társaság a késő délutánt a balatonfüredi Tagore sétányon és környékén szabadprogrammal töltötte el.

" Az ilyen egész napos kirándulások, a történelmi és földrajzi látványosságok bebarangolásán kívül nagyon fontos összetartó erőt adnak civil szervezetünk számára" - fogalmazta meg kirándulásuk lényegét Nagy Csaba elnök, a program szervezője.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek