Hír
2018. augusztus 23.

Kedvenceink védelmében

Augusztusban is kitart még a „kutya meleg”. A hőségben különösen fontos, hogy mind házi kedvenceinkre, mind haszonállatainkra fokozottan ügyeljünk. Alapszabályként óvjuk őket a tűző naptól és folyamatosan biztosítsunk számukra friss ivóvizet!

Zárt autóban véletlenül se hagyjuk kedvencünket! A haszonállatokat szállítóknak rövid úticélok esetén érdemes a hajnali vagy esti órákra időzíteniük a szállítást. A haszonállatok hosszú távú, 8 órát meghaladó szállítása során a hőség szükségtelen szenvedésnek teheti ki az állatokat, ezért a hatóság ilyenkor átmenetileg megtiltja a szállítást. A tartós meleg nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli, például a kutyák is kaphatnak hőgutát, a világos színű sertések pedig le tudnak égni a tűző napon. A legfontosabb éppen ezért a megelőzés, azaz a megfelelő körülmények biztosítása állataink számára.

Néhány jó tanács, hogy elkerüljük a bajt

  • Gondoskodjunk arról, hogy kedvenceink előtt mindig legyen tiszta, friss ivóvíz! Ne hagyjuk, hogy szomjazzanak a nyári hőségben!
  • Vigyázzunk a mozgatással! Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, a nagyobb túrákat is hagyjuk hűvösebb napokra! A sétáltatást célszerű a reggeli és a késő délutáni órákra időzíteni.
  • Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva! Még árnyékban álló autóban és rövid időre sem!
  • Ahogyan az embereknél, úgy az állatoknál is csökkenhet az étvágy a hosszantartó meleg miatt. Nedvesített vagy vizes alapú táppal növelhetjük az étvágyat és segíthetjük a vízpótlásukat. A napi adagot osszuk több részre!
  • Gondoskodjunk állataink hűtéséről! Ez történhet vízzel való permetezés, locsolás formájában, esetleg az ivóvíz hűtésével jégkocka segítségével.
  • Kertben tartott kutyák esetében gondoskodjunk árnyékos (fedett), hűvös helyről, ahova az állataink behúzódhatnak a hőség elől!
  • Zárt épületben, lakásban tartott állatoknál gondoskodjunk a folyamatos szellőz(tet)ésről!
  • Idős, túlsúlyos vagy krónikus betegségben szenvedő kedvenceink számára különösen megterhelő a nagy meleg. Ezekre az állatokra ebben az időszakban fordítsunk külön figyelmet, ellenőrizzük gyakrabban az állapotukat!
  • Figyeljünk a hőgutára jellemző tünetekre (lihegés, levertség, kábultság, magas testhőmérséklet, súlyosabb esetben görcsök, komatózus állapot) és azonnal forduljunk a kezelő állatorvoshoz a tünetek esetleges megjelenésekor! A hőguta életveszélyes állapotot is elő tud idézni, ezért mindenképp a megelőzésre kell törekedni!

Nébih


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek