Tánc-Zene
2018. május 17.

Egyszerre mozgat meg testet és szellemet

A tánc jelentősen fokozhatja agyunk vérellátását, s így éberségünket és aktuális szellemi teljesítőképességünket is. Az egyensúlyérzék fejlesztésében is hatásosan alkalmazható, valamint a mozgásos intelligencia fokozása révén segíthet a mozgáskoordináció és a mozdulatok finomságának, összehangoltságának növelésében – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg az Idősek Akadémiájának soron következő előadását szerdán Fátrai Erzsébet a Bányász Klubban.

Mint az elhangzott, jellemző az idős korban a szellemi tevékenység átrendeződése, a mozgékonyság elvesztése, a kiszolgáltatottság, de még inkább az öngondoskodás lehetőségének csökkenése. Agyunkban kb. 100 milliárd idegsejt van, melyek mindegyike ezer másik idegsejttel létesít mintegy százbillió kapcsolatot (szinapszist). Stimuláció híján a szinapszisok száma csökken, ingerek hatására megsokszorozódik – ez utóbbit tapasztalták a rendszeresen táncolóknál a kutatók, tehát a tánc, mint mozgásforma, nagymértékben segíthet az öregedési folyamat jelenségeinek tompításában, késleltetésében – fogalmazott az előadó.

Az elméletet aztán követte a gyakorlat, ugyanis program második részében a jelenlévő Pusztai Csaba-Pintér Mónika swing páros élő bemutatóját élvezhették az esemény vendégei.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek