Statisztika
2018. február 22.

Felmérik a gyümölcstermesztő gazdaságokat

Gyümölcsösültetvény-összeírást tart a Központi Statisztikai Hivatal április 16-ig. A felmérésben a KSH kilenc gyümölcsfajra kiterjedően méri fel az ország árutermelő gyümölcsöseinek állapotát.

Az adatgyűjtés során azokat a gyümölcstermesztő gazdálkodókat kérdezik meg, akik 2017-ben területalapú támogatást igényeltek. Az összeírásban érintettek levélben értesítést kapnak, a válaszadás a megkérdezett gazdaságok számára kötelező.

A teljes körű összeírás célja, hogy információval szolgáljon a hazai gyümölcsös ágazat döntéshozói, gazdálkodói, valamint szakmai szereplői számára az árutermelő gyümölcsös területek gazdasági potenciáljáról és a kapcsolódó gazdálkodás fő jellemzőiről. Az adatfelvétel két szakaszban történik: elektronikus adatgyűjtéssel indul, majd a második szakaszban összeírók keresik fel a gazdálkodókat. A felmérés az ország mintegy 1500 településén közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjed ki.

Az adatfelvétel kilenc hazai gyümölcsfajra (alma, bodza, cseresznye, dió, kajszi, körte, meggy, őszibarack és szilva) terjed ki, amelyek együttes területe az ország gyümölcsös ültetvényterületének mintegy 95%-át teszi ki. E kilenc faj esetében a 2017-ben benyújtott támogatási igénylés alapján legalább 2500 m2 területnagyságot elérő gyümölcsösök mindegyikéről készül kérdőív.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek