Kék hírek
2017. augusztus 29.

Évszázados múltjukra emlékeztek az önkéntes lánglovagok

Az ember tapasztalhatta a tűz jótékony voltát, de egyúttal érezhette félelmetes erejét is, éppen ezért, megfékezésének igénye őseinket szintén foglalkoztatta – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Tyukodi József, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke azt a szombati ünnepséget a Szent Flórián téren, amely során a szervezet megalapításának 106 éves történetére emlékeztek.

Mint azt visszatekintésében elmondta: az önkéntesek szerveződését egy sajnálatos esemény hívta életre, mikor is a majki kastély északnyugati szárnya égett porrá, ezzel tetemes kárt okozva. Az első tűzoltó szertár 1898-1899. között épült társadalmi összefogással. Az egyesület megalakulásának ideje 1911. 08. 28. és az első parancsnoka László Gusztáv volt.

- 2011 augusztusa óta ünnepelünk itt, ahol kopjafát állítottunk, ahol minden évben méltón tudunk emlékezni, és tisztelettel adózunk, azoknak, akik az egyesület gondját viselték – fogalmazott Tyukodi József.

Lazók Zoltán polgármester az önkéntesek tevékenységét méltatva kiemelte: Az átlagemberek számára egy-egy tűzeset csupán egy hír a sok közül egészen addig, amíg bennünket is baj nem ér. Ekkor tudjuk ugyanis testközelből átérezni, hogy mennyire fontos a lánglovagok szerepe, akiknek mind fizikailag, mind szellemileg felkészültnek kell lenniük, hogy a mentés során a feladatra, illetve egymásra is tudjanak figyelni.

- Én, aki közelről ismerem a város tűzoltóit, megerősíthetem, hogy a komoly és felelősségteljes feladatokat kiválóan felkészült, erkölcsileg és morálisan is elkötelezett emberek látják el – fejezte ki elismerését a városvezető.

Az eseményt a tűzoltók, az önkormányzati és társadalmi szervezetek koszorúzása zárta.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek