Kultúra
2017. augusztus 14.

Élő hagyományőrzés

Főzőverseny nyitotta szombaton a hagyományoknak megfelelően a XXIII. Falunap programsorozatát, amit több mint egytucat esemény követett a nap során.

Az idén 25 éves Falu- Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint a Szlovák Önkormányzat közös rendezvényének a Tájház mellett több helyszín adott otthont. Mint minden alkalommal, idén is nagy sikere volt a pajta tárlatnak a Liptói pásztorok életéről, a zöldség, gyümölcs és virágkiállításnak, miközben az asszonyok a kertben felállított sátor alatt készítették autentikus ételkülönlegességeiket.

Időközben sorra érkeztek a helyi és szlovák kulturális csoportok, majd koradélután megindult a menet a Topolya ligethez, ahol őseikre emlékezve helyezték el a kegyelet és tisztelet virágait, s ahol leleplezték azt az emléktáblát, amely a Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány Kultúrájáért) díjjal kitüntetettek nevét hivatott megőrizni az utókornak. Szombaton a Bíró Józsefné vezette Bránicska gyermektánccsoport, Budai Imre fafaragó mester és unokája, valamint Nagy Lajosné (Grúber Katalin) vehette át az elismerést.

Mint azt Lazók Zoltán polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte: Itt és most kiváló az alkalom, hogy emlékezzünk a múltunkra és őseinkre. Emlékezzünk meg azokról a szlovák telepesekről, akik Nyitra, Pozsony és Trencsén megyéből érkezve újra életet adtak ennek a településnek és otthont teremtettek gyermekeiknek, a következő generációknak. Ennek a több mint három évszázadnak az öröksége értékes hagyaték, talán fel sem foghatóan nagy a számunkra, amit őrizni, ápolni kell.

A nap folyamán fellépett többek mellett a Krídlovka és a Bránicska együttes, a Kozárenka népi zenekar (Kozárovce), a Vértes-Gerecse énekkar, a Gombos harmonikások (Myjava), a Jazzperado popzenekar (Vágsellye), és a kulturális program sztárvendége, Peter Srámek.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek