Közélet
2017. május 22.

Rákóczi kirándulás

Autóbuszos kirándulást szervezett az Oroszlányi Rákóczi Szövetség szombaton, melynek úti célja a Bakony környéke volt. Elsőként a Zirci Arborétumban hazánk legmagasabban fekvő élőfa gyűjteményét tekintették meg, mely 400 méterrel helyezkedik el a tengerszint felett.

A növénykertben közel 600 fa- és cserjefaj található. Bejáratánál a középkorban kialakított halastavat a Cuha-patak vize táplálja. A parkon ösvény vezet a Ciszterci Apátság épületéhez, mely többek között otthont ad a Bakonyi Természettudományi Múzeumnak. Diorámái bemutatják a jellegzetes bakonyi tájak életközösségeit, védett területeit, kihalt és jelenlegi állatvilágát. Különleges látványt nyújt az ásványkiállítás, mely csodálatos válogatást kínál a Kárpát-medence ritkaságaiból.

A múzeum megtekintése után a csoport az apátsággal szembeni parkban álló II. Rákóczi Ferenc szobránál tette tiszteletét, melyen emlékszalagot helyeztek el.

Következő állomásuk Bakonybél volt, ahol a Pannon Csillagda Látogatóközpontot tekintették meg. A rendkívül érdekes turisztikai centrumban a digitális planetáriumot, a csillagászati és űrkutatás történeti kiállítást, valamint a távcsőparkot is láthatták.

Végül Bodajkra látogattak el, ahol a település fölé magasodó domb tetején lévő Kálvária szoborcsoportot keresték fel. A hatalmas emlékmű 1736-ban készült, a hozzá felvezető utat stációk kísérik végig. A Kálvária-hegyhez legenda is kötődik, mely szerint Szent László király 1090-ben a Székesfehérvár ostromára készülő pogány hordát úgy fékezte meg, hogy a hegy tetején állva keresztet vetett rájuk.

„Az ilyen egész napos program a tájegység látványosságainak bebarangolásán kívül nagyon fontos összetartó erőt ad civil szervezetünk számára.”- fogalmazta meg kirándulásuk lényegét Nagy Csaba elnök, az út szervezője.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek