Kultúra
2016. december 12.

Szlovákok Napja

Huszonegyedik alkalommal gyűltek össze a Nemzetiségek Napján Oroszlányban a helyi és határon túlról érkező szlovákság képviselői, hogy együtt ünnepeljék a közös múltat, a közös gyökerek összefonódását.

A program délelőtt istentisztelettel vette kezdetét az evangélikus templomban, majd koradélután a Rákóczi Ferenc kultúrotthonban folytatódott, ahol a Kridlovka zenekar alapozta meg a bensőséges hangulatot advent harmadik vasárnapján.

Szabó Istvánné (Betka), a szlovák önkormányzat elnöke köszöntötte elsőként a vendégeket, köztük Lazók Zoltán helyi polgármestert, File Beáta jegyzőt, Frantisek Botkát, a testvérváros Vágsellye képviselőjét, valamint Jozef Majert, a szlovákiai Kozárovce településvezetőjét, majd a polgármesterek Farkas Etelka evangélikus lelkésszel együtt lobbantották lángra az adventi koszorú három gyertyáját.

Lazók Zoltán üdvözlő beszédében többek között tiszteletre méltónak értékelte a hagyományok ápolását, azt, hogy a nemzetiség megemlékezik múltjáról, elgondolkodik jelenéről és jövőjéről.

- Településünk egyik legfontosabb erőforrása pontosan az, hogy a két nemzetiség egymástól tanulva, egymással együttműködve vészelte át a legnehezebb időket is, és együtt léptek a fejlődés útjára. Hiszem, hogy a magyarok és szlovákok együttműködése a jövőben is élni fog, gyermekeik éppúgy az önök példáját követik majd, mint ahogy önök követték a szüleik példáját, és ez az erős kötelék tovább erősíti településünk sorsát – fogalmazott.

Szabó Istvánné elnök ez évi programjaikról, jövőbeni terveikről szólt, majd a délután további részében kulturális csoportok szórakoztatták a közönséget. Fellépett a Bránicska táncegyüttes, a Kridlovka ifjúsági zenekar és a kozárovcei dalkör, miközben az asszonyok az udvaron elkészítették a birka- és sertésgulyást, amivel minden jelenlévőt megvendégeltek.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek