Intézmény
2016. április 15.

Nagy Grafikusok

A Hamvas Béla Gimnáziumban ismét pályázati projektzáró rendezvényre került sor 2016. április 14-én délután. Ezúttal a „Nagy Grafikusok” projekt résztvevői számoltak be több hónapos munkájukról. A rendezvényen megjelent Oroszlány város alpolgármestere Rajnai Gábor, a járási KLIK igazgatója Biró Mónika, valamint Oroszlány Középiskoláiért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bányai Ferenc.

A tehetségprogram 2015 augusztusában indult, amikor Pfiszterer Ilona rajz-német szakos tanárnő, maga mellé gyűjtve a két munkaközösséget egy kész tervvel állt elő. Mivel az iskolában a művészeti képzés mindig kiemelkedő szerepet kapott és a tehetséges tanulók kiváló eredményeket érnek el a legkülönbözőbb versenyeken, egyértelmű volt, hogy a tehetséggondozást folytatni kell. A program célja az volt, hogy a sokszorosító eljárások megismerésével bővüljön a tanulók technikai ismerete, amelyet később is tudnak pályamunkáikban alkalmazni. Fontos volt, hogy a tanórán kívüli foglalkozásokon a tanulók olyan ismeretekre tegyenek szert, amelyre a rajzórák keretein belül nincs lehetőségük. A programhoz kapcsolódott a német nyelv a német nyelvterületen élt grafikusok megismerésével. A program keretein belül a diákoknak lehetőségük volt ellátogatni Budapestre a Magyar Nemzeti Galériába, Bécsbe a Parlamentbe és a Szépművészeti Múzeumba, valamint üzemlátogatáson vettek részt Tatabányán az ALFADAT-Press Nyomdában. A pályázatban 10 tehetség vehetett részt, de egy-egy programba az iskola többi diákja is bekapcsolódott, így összesen 30 diák munkájából készült a kiállítás.

A projektzáró rendezvényt Dr. Radványiné Varga Andrea a gimnázium intézményvezetője nyitotta meg. Köszöntötte a vendégeket, majd röviden bemutatta az iskolát. Kiemelte a tehetséggondozás, a művészeti képzés fontosságát és a grafikus, rajztagozatos tanulók évekre visszanyúló sikereit. Örömmel töltötte el, hogy mennyire lelkes csapat alakult ki, ahol tanár, diák, szülő számtalan élménnyel gazdagodott. A pályázati program sikerességében fontos szerepet játszott az Oroszlány Középiskoláiért Alapítvány, amely mindig is nagy szerepet vállalt a tehetséges tanulók támogatásában.

A rendezvényen a résztvevő tanulók mesélték el élményeiket, személyes tapasztalataikat, képes beszámolójukkal a meghívott vendégek is betekintést nyerhettek a programba. Schlett Dorka édesanyja szülőként végig kísérte a teljes programot, részt vett a kirándulásokon. Elmondta, hogy a diákok mennyire lelkesen dolgoztak, mennyi élményhez jutottak a különböző foglalkozások és programok során. Megköszönte az iskola, a tanárok és az alapítvány támogatását. Hezler Edit, Nyerges-Wohl Gyöngyi és Pózner Gábor, mint a programban résztvevő pedagógusok is rövid beszámolót tartottak az általuk vezetett foglalkozásokról, kirándulásokról.

Biró Mónika köszöntőjében elismerte a diákok tehetségét. Az iskolában járva, a különböző eseményeken mindig megtapasztalhatja a diákok magas színvonalú ének, zene, tánc és képzőművészeti, rajz tudását. Rajnai Gábor, alpolgármester hangsúlyozta a tanórán kívüli foglalkozások fontosságát, hiszen itt a diákok olyan többlethez jutnak, amelyet további tanulmányaik és életük során hasznosítani tudnak, emellett szabadidejüket is tartalmasan tudják eltölteni. Ezért is tartja fontosnak, hogy a már működő ösztöndíjrendszert a továbbiakban is biztosítani tudja az önkormányzat, és minél több tanuló jogosult legyen rá.

A beszámolók után egy kötetlen beszélgetés következett, ahol lehetőség volt a diákok által készített naptárt dedikáltatni. Végül Pózner Gábor művésztanár tárlatvezetést tartott a résztvevőknek a projekt során készített alkotásokból álló kiállításon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt NTP-KKI-B-15-0252 pályázati azonosítószámú projektzáró rendezvény


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek