Kék hírek
2016. március 06.

A „trükkös lopások” megelőzése érdekében

A Tatabányai Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el egy 86 éves tatabányai lakos bejelentése alapján ismeretlen tettes ellen, aki március 03-án 12:00 és 13:00 óra közötti időben egy helyi tömblakásba becsengetve az E-on munkatársának adta ki magát és a sértettel közölte, hogy túlfizetése van és ezt az összeget hozta vissza részére, de csak 20.000 forintos van nála és 10.000 Ft-ot vissza kellene adnia.

A tolvaj a gyanútlan idős nő figyelmetlenségét kihasználva megtakarított pénzét eltulajdonította.

A trükkös lopást elkövető személyek hivatalosnak tűnő indokkal, kitalált történettel keresik fel lakásukon, házuknál elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozó embereket. Az elkövetőkről tudni kell, hogy általában megnyerő modorúak, sok közöttük a nő, illetve olyan csoportok, amelyeknek egy vagy több női tagja is van. Jellemző módszer például, amikor az elkövető vizet kér, pénzt vagy segélyt hozott, vagy ügynökként különféle kedvező termékeket ajánl, vagy eladni kíván valamit.

A tolvajok gyakran önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának, közüzemi szolgáltató munkatársának (pl. víz, gáz, villanyóra leolvasó, szerelő stb.), rendőrnek adják ki magukat, és így jutnak be a sértettek lakásába/házába. Ezután terelik el a gyanútlan áldozat figyelmét, és az általa korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a megtakarított pénzt, értékeket. A cselekmény elkövetéséhez pár perc elegendő és sokszor a kutatás nyomai is nehezen felfedezhetők.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek