Intézmény
2016. január 11.

Szalagavató a gimnáziumban

Nagy volt a készülődés és izgalom szombat délután a Hamvas Béla gimnáziumban. Este hat órakor már mozdulni is alig lehetett a folyosókon és a nagyteremben, melyeket szülők, rokonok, ismerősök népesítettek be. Aztán a végzős osztályok bevonulásával kezdetét vette a szalagavató.

Három osztály, hetvenhárom diákja sorakozott fel a nagyteremben, hogy osztályfőnöke feltűzze azt a szalagot, amely jelzi mindenki számára: viselője utolsó évét tölti az intézményben. Radványiné Varga Andrea igazgató köszöntötte a megjelenteket, köztük Lazók Zoltán polgármestert az alma mater 53. szalagavatóján, aki beszédében kiemelte: iskolánk a megújuló gimnáziumok közé tartozik. A nyáron a tiszta profilú gimnáziummá vált, amely jelzi, hogy az elvárásaink, értékeink nem csak a gimnáziumi érettségi megszerzéséig szólnak.

Célunk az, hogy a felsőfokú tanulmányokat, a főiskolai egyetemi végzettség megszerzését készítsük elő. Fontos, hogy Oroszlányban olyan színvonalas oktatást folytassunk, amely mindezt lehetővé teszi. Ennek érdekében megkaptunk minden támogatást a KLIK-től, mint fenntartónktól és Oroszlány Város Polgármesteri Hivatalától, mint a működtetőnktől. Ennek az összefogásnak a jegyében állami támogatásból került sor az épület felújítására, mintegy 150 millió Ft értékben.

Lazók Zoltán arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy Oroszlány önkormányzata eddig is, és a jövőben is minden erejével segíti az alma mater magas színvonalú oktató-nevelő munkáját, és segíteni kívánja az ide jelentkezni szándékozó fiatalokat is. Ezért a képviselő-testület 2015. december 20-i rendeletével a korszerű és versenyképes helyi középfokú oktatás színvonalának megőrzése, fejlesztése és a tanulók városunkban maradásának elősegítése érdekében gimnáziumi és a szakközépiskolai tanulmányi ösztöndíjat alapított. A gimnáziumi ösztöndíj mértéke 2015/2016. tanév második félévétől kezdődően, és a további félévekben, ha a tanulmányi átlageredmény 4-es és 4,5 között van 15.000 forint, 4,5 felett pedig 20.000 forint.

Ez az összeg további 10 ezer forinttal nő az állami B2 vagy C1 nyelvvizsga megszerzése esetén, és szintén 10 ezerrel, amennyiben a tanuló az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen bekerül az első 20 helyezett közé. A 2016/2017-es tanév első félévétől kezdődően, pedig minden tanév második félévéig a nappali rendszerű képzésre beiratkozó gimnáziumi és szakközépiskolai tanuló 5 ezer forint ösztöndíjba részesül, majd a félévtől a már említett feltételekkel juthat támogatáshoz.

Az avatási ceremóniát a végzősök műsora követte, mely során csodálatos ruhákban előadott táncprodukcióknak tapsolhatott a több száz fős vendégsereg. A diákok számára minden bizonnyal feledhetetlen napot a szalagavató bál zárta szombaton Oroszlányban.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek