Kultúra
2015. december 21.

Szent asszony a majki kastélyban

Több éves tervezés és előkészület után nyithatta meg az általa megálmodott kiállítást a majki kastélyban vasárnap Kutschi András az oroszlányi Munkás Szent József templom plébánosa.

Az üdvösség éve címet viselő tárlat Bingeni Szent Hildegard apátnő, egyházdoktor, látnok, teológus és zeneszerző életébe nyújt bepillantást.

Hildegard 1098-ban született a Rajna-vidéki Vermersheim családban. A korabeli szokásoknak megfelelően nagyon fiatalon, nyolc éves korában került a bencés apácák közé, miután szülei az apácák nevelésére bízták őt. Tizenöt évesen önként Istennek ajánlotta életét. 1150-ben akarata ellenére apátnővé választották.

„A 12. század csodájának” hívták, de „az első német tudósnőnek és orvosnőnek” is szokták nevezni. Mestere az Isteni Bölcsesség volt, lelkében egy benső világosság árnyékát szemlélte, neki tulajdonította a teológiában, a medicinában és a zenében szerzett ismereteit. Költeményei és dalai művészi alkotóerejéről tanúskodnak.

A szakrális térben berendezett kiállítás megnyitóján, ahol Lazók Zoltán polgármester mellett ott voltak Oroszlány politikai életének, kulturális és civil szervezeteinek képviselői is, Brückner Ákos Előd cisztercita atya idézte fel Szent Hildegard életútját.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek