Kultúra
2015. november 30.

Népdalosok találkoztak, és kigyulladtak az adventi fények

Negyedszázada, 1991-ben rendezték meg első alkalommal Oroszlányban az Adventi Népdalköri Találkozót, s ezt idézte fel elsőként vasárnapi megnyitójában Szabolcs András ötletgazda, a művelődési központ egykori igazgatója. Mint elmondta, ez volt a város életében a rendszerváltást követő első országos hírű kulturális rendezvény, és azért a népdalok megszólaltatására esett a választás, mert ezek mindenkit összekötnek.

Az immár 25. alkalommal megrendezett esemény művészeti irányítója és fő szervezője évek óta a Bányász Népdalkör vezetője, Aranyosi Éva, akinek csoportja tavaly ünnepelte a negyedszázados jubileumot.

Advent első vasárnapján tizenhét produkció került a közönség elé. A helyi fellépők mellett, többek között budaörsi, budapesti, balatonkenesei, tatabányai, bakonyi és szigetközi csoportok mutatták be hagyományőrző dalaikat, de a szlovákiai Imelyiből és Nagyabonyból is érkeztek együttesek.

A több mint háromórás, színvonalas bemutatókat követően Oroszlány főterén Lazók Zoltán polgármester üdvözölte a vendégeket és a település lakóit advent első vasárnapjának alkalmából, aki elmondta: idén kicsit több látványossággal készült az önkormányzat, mint az elmúlt években.

Az est folyamán, a főtéren több százan tekintették meg a szabadtéri színpadon fellépőket, a karácsonyi vásár alkalmából vásárolt hangulatos faházak kézműves termékeinek, ételeinek, italainak kínálatát, így nem csoda, ha a kürtős kalács megkóstolásához tízméteres sort kellett kivárni. Ez alkalomra megújult a város ünnepi díszkivilágítása, fénykapu fogadja a rendezvényekre kilátogatókat, a tavaly leégett betlehemes ház helyén új installáció jeleníti meg Jézus születését, meggyújtották Oroszlány körforgalmi csomópontjában az első gyertyát a hatalmas adventi koszorún, és fénybe borult a település karácsonyfája is.

A karácsonyi várakozás következő heteiben minden nap vásárral és műsorral várják a szervezők a helyben lakókat, és a távolról érkezőket egyaránt.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek