Hír
2015. november 19.

Nyílt nap a szakképzőben

Nem csak a város, a környező települések fiataljait is várták szerdán az oroszlányi Hamvas Béla Szakképző Iskola nyílt napjára. Az alma mater leendő reménybeli lakóit Molnár István, az intézmény gyakorlati oktatásvezetője és pályaválasztási felelőse fogadta, aki a regisztrációt követően elsőként az iskola történetével ismertette meg az érdeklődőket, majd a 2016-2017-es tanév legfontosabb információi hangzottak el.

A pedagógus előadásában elmondta, hogy a szakképzési rendszer átalakul a következő tanévtől. A korábban szakközépiskolának nevezett képzési forma szakgimnázium, a szakiskola pedig szakközépiskola néven fog működni. További változás, hogy a szakgimnázium négy éve után egy év alatt tudnak a diákok technikusi minősítést szerezni, a szakközépiskola 3 éve (a szakiskolai bizonyítvány kézhezvétele) után pedig két év alatt érettségizni. További újítás, hogy a második szakma a felnőttoktatás (esti tagozat) keretében ingyenessé vált.

Molnár István szólt arról is, hogy szakgimnáziumi szakok közül a gépgyártástechnológiai technikus, mechatronikai technikus, irodai asszisztens és szociális ügyintéző szakokat hirdették meg, a szakközépiskolában pedig a gépi forgácsoló, hegesztő, szociális gondozó és ápoló, ipari gépész (karbantartó) valamint az elektromechanikai műszerészt szakok indulnak. Elhangzott az is, hogy Oroszlány önkormányzata az idei tanévtől a hiányszakmákat tanuló fiatalokat ösztöndíjban részesíti, a bejárók számára pedig megtéríti a bejárás teljes költségét. Ilyen jellegű támogatás a megyében egyedül csak Oroszlányban létezik, 4.5-ös átlag felett havonta akár 60 ezer forintot is kaphatnak az itt tanulók.

- Az érdeklődés, amit a jelentkezők száma alapján is elmondhatok a korábbi évekhez képest kiemelkedő. A város támogatása és a hatékony tájékoztatás úgy érzem meghozta a gyümölcsét. Remélem, hogy mindenki jól érezte magát, sok új élményt, tapasztalatot gyűjtött, és abban is bízom, hogy minél több diákot köszönthetünk majd iskolánk új tanulójaként szeptemberben – fogalmazott a szakember.

Délután pályaválasztási szülői értekezletet is tartottak a szakképzőben, ahol Grúber György, az intézmény igazgatója tájékoztatott a szakképzés rendszerét érintő változásokról, valamint a jövőre induló szakokról, valamint külön is kiemelte az Oroszlányban biztosított támogatásokat.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek