Közélet
2015. november 05.

A forradalom eltiprására emlékeztek

Közel félszázan vettek részt szerda este az oroszlányi Rákóczi Szövetség megemlékezésén, amit az 1956-os forradalom leverésének 59. évfordulója alkalmából rendeztek meg az ’56-osok terén.

Árva Ferenc történelemtanár, a civil szervezet elnökségi tagja idézte fel a közel hat évtizeddel ezelőtti eseményeket. Mint elmondta, nagy árat fizetett a nemzet a néhány nap szabadságért. Az októberi harci cselekményekben 2700-3000 ember vesztette életét, majd az azt követő három évben mintegy 400 embert végeztek ki. A szovjet hadsereg által elfogottak közül további több száz főt hadbírósági eljárás során ítéltek halálra, közel 22 ezer személyt börtönöztek be, 16-18 ezer embert internáltak, és 200 ezren menekültek el az országból.

- 1956 talán legfontosabb, örökérvényű üzenete, hogy a szabadság és a politikai pluralizmus magasabb rendű minden diktatúránál. A mi feladatunk pedig az, hogy ezt az eszmeiséget, mint világító fáklyát továbbadjuk gyermekeinknek, utódainknak. És kötelességünk, hogy figyelmeztessük és emlékeztessük a mindenkori döntéshozókat, a hatalmon lévőket ezekre az értékekre, ha úgy érezzük, hogy letértek arról az útról, amelyet elődeink vérükkel és könnyeikkel jelöltek ki számunkra – fogalmazott Árva Ferenc.

A megemlékezést zárásaként a jelenlévők elhelyezték mécseseiket az emlékhelyen.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek