Hír
2015. szeptember 12.

Cigánylecsó a dűlőben

Több változatban is elkészítették a híres cigánylecsót azok, akik az oroszlányi szociális szolgálat invitálására kilátogattak pénteken délelőtt a Nyíres-dűlőben lévő Csillag Szolgáltató Pontba.

A város még 2012-ben lett nyertes „Az oroszlányi Nyíres és Német dűlők szegregátumának humán erőforrás fejlesztése és infrastrukturális fejlesztésének előkészítése” című projektben, ami 138 millió forintot jelentett. Ennek keretében készült el a szolgáltatóház, ahol a felzárkóztató és szórakoztató programok szervezése mellett a szociális szolgálat munkatársai minden hétköznap fogadják a környék – elsősorban cigány – lakóit.

A pályázat részeként alakították Csillagházzá a borbálai közösségi házat, amelyben képző programokra, táborokra, közösségi rendezvényekre, egészségügyi szűrésekre nyílik lehetőség.

De térjünk vissza a pénteki közösségi eseményhez, a cigánylecsóhoz, na meg a bodaghoz, a cigány kenyérhez. Utóbbihoz lisztet, élesztőt, sertészsírt, sót és vizet kell összedolgozni, majd a kelesztést követően 40-50 perc alatt a sütőben magas hőmérsékleten kisütni.

Ami pedig a hamisítatlan cigánylecsó készítését illeti, íme az egyik résztvevő csapat receptje: a sertészsírban üvegesre párolt hagymára kerül a száraz kolbász, a szalonna, és az őrölt pirospaprika, amit vízzel felengednek – nem szabad sózni -, majd addig főzik, amíg minden alkotórész nagyon puha nem lesz. Ekkor kerül bele a felszeletelt édes és csípős paprika, végül a paradicsom, és már csak jó sűrűre be kell főzni, valamint utóízesíteni. A bodaggal tunkolva isteni ízű étel.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek