Közélet
2015. szeptember 05.

65. Bányásznap

Hitet tett a bányászat létjogosultsága mellett a magyar kormány - jelentette ki csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai helyettes államtitkára Hajdúszoboszlón, a 65. Bányásznap országos központi ünnepségén.

Kádár Andrea Beatrix hangsúlyozta: a bányászat több évszázados múltra tekint vissza, szerepe ellátás-biztonsági szempontból ma is elvitathatatlan, ezért támogatja a kormány a bányászat, a bányászati kultúra fenntartását.

Oroszlányban pénteken délben kezdődtek az ünnepi események, pontosabban Márkushegyen, a tavaly utolsóként bezárt mélyművelésű bánya udvarán, ahol a helyi bányászat legnagyobb tragédiájára, az 1983-ban bekövetkezett sújtólégrobbanás 37 áldozatára emlékeztek. Az ünnepségsorozat délután a város főterén folytatódott, ahol politikusok, városvezetők és a szakma képviselői helyezték el koszorúikat a bányász emlékműnél.

Ezt követően a művelődési központ színháztermébe várták a meghívottakat, ahol a Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar fennállásának 70. évfordulója alkalmából nagyszabású koncertprogramot adott elő. Molnár Ferenc, az esemény házigazdája elmondta: az 1945-ben alakult zenekar idén egész évben tartó koncertsorozattal ünnepli a hét évtizedes jubileumot, amelynek kiteljesedése a pénteken kezdődő, háromnapos programsorozat. Ennek keretében szombaton egy nagyszabású fúvószenekari fesztiválra is sor kerül.

Az est folyamán többen is méltatták az együttest. Lazók Zoltán polgármester Csitáry-Hock Tamás gondolatait idézte a fúvósok muzsikájával kapcsolatban: tökéletes nap, mert annyi jó dolog történt. Élmények. Találkozások. Beszélgetések. Új dolgok. És élvezem. Jól érzem magam. De mégsem ezektől tökéletes. A nap legszebb pillanata az, amikor csoda történik. Megmagyarázhatatlan csoda. Az, amikor az egyik lélek megérinti a másikat, amikor mosolyt tud csalni az arcodra, megnevettet, és érzem, ahogy szívedben felenged a jég, múlik a feszültség. Igen, ez. Ez a nap legcsodásabb, legszebb pillanata. Titokzatos csoda.

A bányásznapi rendezvények első napját rockzenei koncertek zárták a szabadtéri színpadon.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek