Kultúra
2015. augusztus 25.

Lengyel vizit

Közel 12 órás út után érkezett meg pénteken az oroszlányi küldöttség a lengyel testvértelepülés, Konskie városi ünnepségére, ahová hivatalosak voltak az ukrán és szlovák partnerek is.

Lazók Zoltán polgármestert File Beáta jegyző és Sólyom Jöran, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke kísérte el, míg a programban a 0-Pont együttes lépett színpadra.

Oroszlány első embere a XVIII. századtól szállóigévé vált: „Polak wegier dwa bratanki. Do szabelki i do szklanki”, azaz: „Lengyel, magyar két jó barát, harcol, vagy issza borát” mondással köszöntötte a vendéglátókat, majd felidézte, hogy Konskie városával 2013-ban került sor az első együttműködési megállapodás aláírására, amellyel hivatalosan is partnere lett Oroszlánynak. A kapcsolat kialakulását pedig elősegítette a több mint 10 éves múltra tekintő nemzetközi táborok közös szervezése.

A háromnapos látogatás során a küldöttség felkereste a 160 millió zlotyba kerülő (1 zloty kb. 74 Ft) modern szennyvíztisztítót, a közel 1000 nm-es vállalkozói inkubátorházat, ahol 25 cég irodái találhatók, majd látogatást tettek a szupermodern kórházban, ahol minden körülmény a XXI. századot idézi.

A népi vásár nagyszínpadán szombat délután sorra váltották egymást a partnertelepülések csoportjai, és itt adott nagysikerű koncertet a 0-Pont zenekar is. Városunk delegációja vasárnap este tért haza.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek