Közélet
2015. August 16.

XXI. Falunap

Már korareggel sürgölődtek az asszonyok és a férfiak, az oroszlányi szlovák tájház környékén, hogy minden készen fogadja szombaton a XXI. falunap látogatóit. A Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint a Szlovák Önkormányzat által szervezett rendezvény nyolc órakor kezdődött hivatalosan, s addigra a pajtában szemgyönyörködtető termékbemutatót rendeztek be a kertészkedők, és ott kapott helyet az idén elhunyt Danis Irén festményeiből, rajzaiból összeállított tárlat is.

Az üstökben halászlé, gulyás és káposzta készült a fellépők megvendégelésére, majd lassan összejöttek azok a családok és baráti társaságok is, akik a főzőversenyen mutatták be specialitásaikat. Mindeközben sorra érkeztek a delegációk, illetve folklór együttesek Vágsellyéről, Kozárovcéből, Myavából és Nitráról.

A koradélutáni díjátadón Szabó Istvánné, Gibicz Ferencné, a Bíró család, Táborszky Józsefné, Molnár Ferencné, Szigetvölgyi Istvánné, valamint a Szlovák Klub érdemelte ki az oklevelet színvonalas zöldség-gyümölcs termékeiért. A legízletesebb ételt a falunapon a város baráti köre készítette, de a baconos nyúlpörköltet, a malachúsos káposztát és a vaddisznópörköltet készítő csapatok is kiérdemelték az elismerést.

A tájházból aztán már siettek is az érdeklődők az evangélikus gyülekezeti terembe, ahol Takács Tímea, a művelődési ház vezetője méltatta Felföldi Sándorné, Rózsáné Józan Csilla és Szegedi Jánosné gobelin és csipkecsodáit. Mint elhangzott: Ez a kiállítás hű képe annak, hogy nem elsősorban üzletről van szó, amikor valaki a gobelint vagy a csipkét emlegeti, hanem a hagyományos és modern kézimunka iránti tiszteletről és szeretetről.

A délután kulturális programja a népi, nemzetiségi együttesek hagyományos felvonulásával vette kezdetét, mely során a résztvevők a Topolya kútnál megkoszorúzták a szlovák ősök emléktábláját. A Szt. Flórián téren felállított színpadon Lazók Zoltán polgármester köszöntötte a város lakóit, vendégeit, a Szlovák Önkormányzat és a Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjait, akik – mint mondta – felvállalták az egyetemes emberi kultúra részét képező népi hagyományok és népi kultúra értékeinek felelevenítését, megjelenítését, valamint a közönséggel való megismertetését, s teszik ezt immár huszonegy éve.

Az esemény kedves epizódjaként került sor a több mint egy évtizede alapított Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány kultúrájáért) díjak átadására. Mint azt az egyik főszervező, Vargáné Vojnár Katalin települési képviselő megfogalmazta: idén olyan személyeknek jutott a kitüntető cím, akik eddigi életük során folyamatosan segítették a faluközösség és a szlovák nemzetiség hagyományainak ápolását. Részt vettek a programok szervezésében és azok megvalósításában, nem egyszer anyagilag is támogatva egy-egy rendezvényt. Betegsége miatti távollétében unokája vette át Sztakó Mihályné díját, aki mellett Fidrich Istvánt, valamint Likerecz Róbertet és családját érte a megtiszteltetés.

A téren kirakodóvásárral fogadták a vendégeket, a volt alapítványi óvodában egész délután kézműves és játékos programokkal várták a kicsiket, az estig tartó szórakoztató műsorban pedig többek között fellépett a Kridlovka zenekar, a Branicka néptánccsoport, a myjavai Kopa, a nitrai Drazovcc és a kozárovcei Konopa folklór együttesek, nagysikerű koncertet adott Sipos F. Tamás, végül utcabál zárta a XXI. oroszlányi Falunapot.Elérhetőségeink

 • Oroszlány Város Polgámesteri Hivatala
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek