Kultúra
2015. július 20.

Tiszteletadás Izsán

Ipolybalog, Léva, Bátorkeszi, Vágsellye és Zselíz megismerését követően a felvidéki Izsa község mutatkozott be július elején a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezetének kezdeményezésére. A művelődési központban megrendezett esemény a „Köszöntjük…” című sorozat, amelyre rendszerint határon túli magyar vendégeket hívnak meg, hogy mutassák be településüket.

Az elmúlt hét szombatján Izsa falunapjára kapott meghívást a civil szervezet, amelyet Nagy Csaba elnök és Aranyosi Éva alelnök, míg Oroszlány városát Lazók Zoltán polgármester és Takács Tímea, az OKSZÍK igazgatója képviselte.

A községet első ízben 1268-ban említik, amikor a pannonhalmi Benedek-rendi apátság egykori birtokát a komáromi váruradalom szerezte meg. 1276-tól a Margit-szigeti klarisszák birtokolták, a XVI. század végétől Izsa legnagyobb földbirtokosa az esztergomi érsekség és káptalan. A török portyázások idején a falu elpusztult, később újratelepítették. 1763-ban és 1773-ban földrengés sújtotta a települést, majd 1965-ben a nagy dunai árvíz erősen megrongálta.

Az utóbbi esemény 50. évfordulója alkalmából fotókiállítást, majd koszorúzást tartottak a szomorú esemény emlékművénél, ahol az oroszlányi delegáció is elhelyezte az emlékezés virágait.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek