Hír
2015. április 02.

Megújulhat a Bányászati Múzeum

Támogatandónak minősítette a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a 2014-2020-as uniós pályázati ciklusra a Bányászati Múzeum fejlesztését, és előzetesen felkérték az önkormányzatot, hogy a várhatóan 2015. szeptemberében megjelenő pályázati felhívásra készítse elő a projektet, mert nagy esélyt látnak annak támogatására – hangzott el többek között a képviselő-testület keddi ülésén, ahol a téma a napirendek egyikeként került a döntéshozók elé.

Ehhez szükséges a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ Majki Remeteséget érintő II. fejlesztési üteméhez kapcsolódó együttműködés megteremtése, valamint a Vértesi Erdő Zrt.-vel megkötött korábbi együttműködési megállapodás megújítása.

Egy korábbi pályázati anyag nem kizárólag a Bányászati Múzeum fejlesztését, hanem a környező területek turistaútvonalai mentén található pihenőterületek fejlesztését is tartalmazta. Kialakításra kerülne egy fogadóközpont, amely a „Vértes Északi kapuja”-ként funkcionálna, ahol a Majkra érkező turisták megfelelő minőségű szolgáltatásokat vehetnek igénybe, emellett tájékoztatást is kaphatnak a térség látnivalóiból. A projekt keretében már készen vannak az Oroszlány–Tatabánya kerékpárút tervei.

Amennyiben megvalósulnak a tervek, kialakulhat egy olyan turisztikai térség, mely jó alapot teremt arra, hogy a későbbiekben újabb pályázati források kerülhessenek felhasználásra a további fejlesztésekhez, egyúttal megteremti azt a partneri összefogást, ami a térség fejlesztésének kulcskérdése. A testület a beruházási céltartalék terhére elkülönített a Bányászati Múzeum tervezésére 5 millió Ft-ot, míg a beruházási feladatokra (épületek bontása, villamos betáplálási kábel cseréje, stb.) 9,4 millió Ft-ot.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek