Hír
2015. március 28.

Majk festője 90 éves

Családja körében ünnepelte 90. születésnapját pénteken Szedlák Jánosné (sz.: Aspermayer Irén) akit ez alkalomból az önkormányzat nevében felköszöntött Lazók Zoltán polgármester is, valamint tolmácsolta a miniszterelnök üdvözletét.

Irénke néni 1925. március 25-én született Oroszlányon, ami azóta otthona. Mindenki úgy ismeri, mint Majk festőjét, az akvarell mesterét. Autodidakta művész, akit Závory Zoltán vezetett be a festészet titkaiba. Az Oroszlányi Szénbányák Szállító Üzeméből ment nyugdíjba, ahol szállító csillésként dolgozott. Korai műveiben meg is örökítette a bányászat emlékeit.

Az embert próbáló három műszakos munka mellett nevelte négy gyermekét, gondozta a kertet, művelte két kis földjét is. Férje korai halála miatt a három lány és a fiú továbbtanulása is az ő gondja maradt. Nagyon kevés szabad idejének szinte minden percét az alkotás, rajzolás, festés töltötte ki. Örömmel készítette a képeket, hogy azok másoknak is örömöt szerezzenek.

Sokfelé eljutottak alkotásai, aukciókon most is felbukkannak akvarelljei. Németországban, Finnországban, Szlovákiában a partnervárosok hivatalait is festményei díszítik. Oroszlányi intézményekben is ránk köszönnek Majk képei. Munkáját több elismerés övezi. Miniszteri dicsérete mellé megkapta Oroszlány város kitüntetését is. Rendszeresen kiállított, helyben két önálló tárlata volt, de Szlovákiában is bemutatkozott a képekkel.

Legidősebb lánya artistaként járta a világot, fia villamosmérnök lett, két fiatalabb lánya pedig pedagógus. Négyük mellett hét unoka és öt dédunoka köszöntötte a „Mamát” születésnapján.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek