Hír
2015. március 22.

Felvidéken kirándultak a „rákóczisok”

Egésznapos kirándulásra utazott szombaton Szlovákiába a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete és baráti köre. A program első állomása az oroszkai (Pohranský Ruskov) II. világháborús, magán hadimúzeum volt. A Felvidéken egyedülálló intézményként 2008-ban alakult meg a II. világháborút felölelő hadtörténeti magánmúzeum Zsákovics László vezetésével. A múzeum kiállító helyiségeiben tematikailag, országok szerint vannak elhelyezve a tárgyak.

A tárlat gerincét a hadszíntéri kutatások során előkerült hadianyag alkotja. Ennek a legnagyobb része a Garam mentén használt legkülönfélébb fegyverek. A lőfegyverek és azok kellékei mellett repülőgép roncsok darabjai és más hadászati járművek is megtalálhatóak. A látogatók megismerhették a magyar, szovjet, német katonák egyenruháit, valamint azok elengedhetetlen kellékeit is. Emellett bepillantást nyerhettek a harcoló felek mindennapjaiba, és a frontot átvészelt helyiek hétköznapjaiba is. A múzeum folyamatosan bővül. 2014-ben az épület előtt egy csatateret alakítottak ki, ahol augusztus folyamán minden évben hadibemutatót szerveznek.

Mint a tulajdonos elmondta, gyermekkora meghatározó filmje volt a „Négy páncélos és a kutya” című produkció, ezáltal szeretett bele a hadtörténetbe. Már kis kora óta gyűjtögette a hadieszközöket: kulacsok és sisakok voltak gyűjteménye első darabjai. A magángyűjtemény folyamatosan növekedett, ez késztette a gyűjtőt a múzeum megalakítására. Jelenleg mintegy kilencszáz négyzetméteres területen mutatja be a II. világháborút. A múzeum udvarán szintén harcászati tárgyak találhatóak. Többek között a felrobbantott párkányi Mária-Valéria híd egy darabja is.

A délutánt a csoport tagjai Zselízen (Zeliezovce) töltötték. Franz Schubert osztrák zeneszerző, az Esterházy családnál volt házi zenetanító 1818 és 1824 között két ízben. 26 művet komponált ott, ezek közül négyet gróf Esterházy János Károlynak, kettőt pedig lányának, Karolinának, akit tanított, és akibe valószínűleg titkon szerelmes volt. Második zselízi tartózkodása idején a Bagoly-házban lakott, ami most Schubert múzeum. A múzeumtól pár lépésre kezdődik a szintén Schubertről elnevezett park, ami tulajdonképpen az Esterházy-kastély körül elterülő angolpark, sok száz éves fákkal. A társaság a Bagoly-ház megtekintése után felkereste a parkban álló kastélyt is, mely felújítás alatt áll.

„Az ilyen egész napos programok a történelmi látványosságok bebarangolásán kívül nagyon fontos összetartó erőt adnak civil szervezetünk számára.” – fogalmazta meg kirándulásuk lényegét Nagy Csaba elnök, az út szervezője.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek