Hír
2015. március 02.

Márciustól változott a segélyezés

Alapvetően változik a törvényi előírásoknak megfelelően a szociális ellátás rendszere az országban, így Oroszlányon is. Március elsejétől az aktív korúak ellátása a járási hivatalok feladat- és hatáskörébe kerül. A kötelezően nyújtandó segélyek közül kikerül a lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás, továbbá a méltányossági közgyógyellátásra, a méltányossági ápolási díjra, valamint az önkormányzati segélyre vonatkozóan további szabályozást az új törvény már nem tartalmaz.

Az állam által biztosított támogatási formákon túl a rászorulók szociális támogatása 2015. március 1-jét követően a települési önkormányzatok feladata. A megszüntetésre kerülő ellátások helyett az önkormányzatoknak lehetősége van új támogatási formák létrehozására. Az önkormányzatok által biztosított ellátás megnevezése 2015. március 1-től települési támogatásra módosul, mely keretében az egyes önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletben szabályozott élethelyzetre nyújthatnak támogatást.

Rendszeres települési támogatás keretében a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott lakásfenntartási támogatás, a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott ápolási díj, valamint a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékok csökkentéséhez adósságkezelési szolgáltatás nyújtásáról döntött az önkormányzat.

A rendszeres települési támogatásként nyújtott lakásfenntartási támogatás esetében a legjelentősebb változtatás korábbi törvényi szabályozáshoz képest az, hogy a támogatási jogosultsági feltétel az 1 főre jutó havi jövedelem arányában került meghatározásra. A rendkívüli települési támogatás esetében a rendelet megtartotta - az önkormányzati segélyre vonatkozó - jelenlegi szabályozást. Az elmúlt év tapasztalatait figyelembe véve az önkormányzati segélyre vonatkozó rendelkezések megfelelően működtek, ezért a rendkívüli települési támogatás szabályai azonos feltételekkel kerültek kialakításra.

A rendelet a természetbeni óvodáztatási támogatás, a köztemetés, a tehetséges, szociálisan rászoruló tanulók továbbtanulási támogatása, továbbá a szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokra vonatkozó szabályokon érdemben nem változtatott.

Az elfogadott előterjesztés anyaga a 2015. február 24-i ülés napirendjei között található!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek