2015. február 15.

„Baráti” disznótoros Oroszlányban

Három évvel ezelőtt határozta el Oroszlány Barátainak Köre, hogy programokkal teszik emlékezetessé a hamvazószerda előtti három napot – tájékoztatott Fátrai Márta a civil közösség vezetője, aki az önkéntesekkel már vasárnap korareggel a Rákóczi kultúrotthon udvarán serénykedett, ahol kezdésként a hagyományőrző disznótorra került sor.

Torma Lajos, aki egyébként a város képviselő-testületének tagja, most böllérként irányította a közel 140 kilós mangalica feldolgozását. A baráti kör és a szlovák nemzetiségi önkormányzat tagjai mellett a gimnázium diákjai is segítették a rendezvény sikeres lebonyolítását, amit a Nemzeti Művelődési Intézet koordinátora is megtekintett, lévén, hogy az eseményt benevezték a 2015. évi Kultúrházak éjjel-nappal akcióba. Ennek fő célja a művelődési házak és terek, valamint az abban folyó közösségi programok népszerűsítése.

Az ilyenkor „kötelező” sült vér elfogyasztását követően aztán magasabb fokozatba kapcsoltak a résztvevők, az üstökben készült az orjaleves, a toros káposzta, az asszonyok sütötték a hurkákat, a kolbászt, hiszen déltájt elkezdtek gyülekezni az ebéd vendégei, a baráti kör tagjai, a közösség segítői és támogatói.

Fátrai Márta a továbbiakról szólva elmondta: hétfőn az asszonyfarsangra kerül sor, amire csak jelmezben lehet belépni, majd kedden a sorozat záróeseményére, a Varga Banda Társulat "Farsangi Csuhajdáré" - gólyalábas, óriásbábos előadására várják este hat órára a főtérre Oroszlány lakóit, ahol elégetik a bajt, bút, bánatot, telet űző kiszebábot is.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek