2015. február 11.

Több mint egymilliárdot terveztek fejlesztésre

Bizottsági ülések, egyeztetések sokasága előzte meg az oroszlányi képviselő-testület keddi ülését, amelynek fő napirendje, az idei költségvetési rendelet megalkotása volt.

Mint azt Lazók Zoltán polgármester, az anyag előterjesztője a költségvetés bevezetőjében megállapította: A helyi önkormányzatok működésének pénzügyi kereteit a rendelkezésükre álló források szabják meg, melyek csekély hányadát a központi költségvetésből származó támogatások, jelentős részét a saját bevételek képezik. Önkormányzatunk saját bevételeinek kiemelkedő hányadát az iparűzési adóbevétel teszi ki.

Rendelkezésre álló forrásaink hatékony elosztásával biztosítjuk városunk működését, továbbá a rendelet-tervezet több mint bruttó 1,2 milliárd forintot biztosít fejlesztési elképzeléseink megvalósításához. Ennek egy része, 284 milliós tartalékként áll rendelkezésre, amit kitűzött céljaink szerint pályázati források bevonásával tovább kívánunk bővíteni. A rendelet-tervezet 300 millió Ft-os fejlesztési hitelfelvételt is tartalmaz, amit a Krajnyik Akác András Sportcsarnok bővítés önerejére kívánunk felhasználni.

A fejlesztések között a sportcsarnok mellett idén 120 milliót meghaladó összeget szánnak az utak és járdák rendbetételére, különös tekintettel a posta mögötti áldatlan állapotok megszüntetésére, megkezdődik a malomsori és borbálai óvodák felújítása, és szakképzési támogatással kívánják elősegíteni a hiányszakmákban a beiskolázást. Több mint 40 millió forintot különítettek el a pedagógus cafetéria újbóli bevezetésére, s nem utolsó sorban a panelprogram is újraindul Oroszlányban.

A mind a bevételi, mind a kiadási oldalon 4,1 milliárd forinttal tervezett büdzsé kiemelt célja, az intézményhálózat, a városüzemeltetés működőképességének folyamatos, magas színvonalú megtartása, a város fejlődését elősegítő, elbírálás alatt álló, vagy már megkezdett pályázatok eredményes menedzselése, új pályázatok további előkészítése és bonyolítása a kiemelt gazdasági szereplőkkel, valamint az adóbevételek növelése érdekében szoros együttműködés a vállalkozásokkal. A megvalósítás érdekében a költségvetés szigorú, felelősségteljes, tudatos gazdálkodást igényel.

A bevételi oldalon az 571 milliós állami normatívát 2,5 milliárd forintos helyi adóbevétel egészíti ki. Utóbbin belül az iparűzési adó biztosítja (2,17 milliárd Ft) Oroszlány viszonylagosan szabad mozgásterét, és fejlesztési elképzeléseinek hátterét.

A kiadási oldalon a kötelezően ellátandó feladatok 2,1 milliárddal, míg az önként vállaltak 1,9 milliárddal apasztják a közös kasszát.

A napirendi pont vitájában a hozzászólók rendre az előterjesztés megalapozottságát, stabil tarthatóságát hangsúlyozták, majd a grémium 7 igen, 5 tartózkodás mellett alkotta meg a város költségvetési rendeletét.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek