2015. február 05.

"Beszámolt" a könyvtár

Alapításának hat évtizedes évfordulóját ünnepelte tavaly az oroszlányi városi könyvtár. Ez jelentős feladat elé állította az intézmény dolgozóit, hiszen a helytörténeti gyűjtemény jelentősége ilyenkor érezhető igazán – áll többek között Takács Tímea igazgató beszámolójában, amit legutóbbi ülésén fogadott el a képviselő-testület.

Az alapfeladatok változatlanok: a könyvtári állomány gyarapítása és nyilvántartása, a gyűjtemény feltárása, megőrzése, védelme, a szolgáltatások bővítése, fejlesztése. A könyvtári állomány darabszáma a 2014. december 31-i állapot szerint meghaladta a 85 ezer darabot, értéke közelített az 54 millió forinthoz, a beiratkozott tagok száma 2812. Bár a folyóiratok árának folyamatos emelkedése tavaly sem tette lehetővé, hogy újabb, több olvasó által keresett lapot fizessen elő a könyvtár, ennek ellenére közel 100 folyóiratot tudnak az olvasók rendelkezésére bocsájtani. Takács Tímea az anyagban (ami teljes terjedelmében olvasható a város weboldalán) kiemelte: a könyvtár szociális funkciója is egyre nagyobb jelentőséggel bír.

Sok az olyan látogató, akik az internet segítségével keresnek munkahelyet. A tanfolyamok anyagait is így kapják meg, itt tanulnak a könyvtárban, mivel az otthonukban – ha van – nem állnak rendelkezésükre megfelelő technikai eszközök, internet előfizetés sem. Az intézmények közti jó kommunikációt az is alátámasztja, hogy - a Munkaügyi Központtal egyeztetve - a könyvtárba el tudnak jönni a szociálisan rászorultak és a tanfolyami anyagokat internetről letöltve tanulhatják. Így nagyobb eséllyel indulnak a sikeres vizsga és szakképesítés megszerzéséért.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek