Január 20-ig tekinthető meg a művelődési központban Reményi József, Kórházvonattal a Don-kanyarban című fotókiállítása, amit Mezei Bálint történész nyitott meg a doni katasztrófa, s annak egyik fordulópontja, az Urivi-áttörés 74. évfordulója alkalmából szombat délután.

Reményi József 1911. július 8-án született Demecserben. A II. világháborúban a Donnál harcoló 2. Magyar Hadsereg kórházvonatain szolgált az ellátásért felelős, gazdasági vezetőként. Az eseményekről naplót vezetett és rengeteg fotográfiát készített.

A kórházvonatok feladata volt a hadműveleti területek egészségügyi oszlopaitól és tábori kórházaiból - a már ellátott sebesülteket – a hátország hadtest- és vöröskeresztes kórházaiba szállítása. A II. világháborúban a keleti frontra oda-vissza ingázva 12 kórházvonat közlekedett.

Reményi József ezeken az utakon testközelből tapasztalta meg a háború szörnyűségeit és örökítette meg a fényképein, amelyek mindegyike az életből ellesett dokumentum. Pillanatfelvételek a szenvedésekről, a fájdalmakról és a mindennapok apró örömeiről.

A gyűjteményt, amelynek bemutatóján a szerző lánya, Reményi Erzsébet is tiszteletét tette, az elmúlt időszakban már az ország 22 településén bemutatták, nagy sikerrel.

2017. január 15., 12:07