Húsz évvel ezelőtt emlékeztek meg első alkalommal Oroszlányban a Don-menti csaták során elesett és eltűnt honvédekre, s azóta minden évben megrendezik az év első közösségi eseményét – idézte fel a kezdeteket szombat délután Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség városi elnöke.

Az evangélikus gyülekezeti teremben Szemeti Ferenc ezredes, református tábori lelkész idézte fel nemzetünk egyik legnagyobb véráldozattal járó katasztrófáját. Az előadást követően a kegyeleti ünnepség a templom falán elhelyezett emléktáblánál folytatódott, ahol Farkas Etelka lelkész mondott imát, majd az önkormányzat nevében Lazók Zoltán polgármester és Rajnai Gábor alpolgármester, valamint a civil és társadalmi szervezetek képviselői, a város lakói, helyezték el az emlékezés koszorúit, mécseseit.

A Don mentén 1943. január elején kezdődő szovjet ellentámadásban a 2. magyar hadsereg mintegy 130-150 ezer katonája lelte halálát. A 210 ezer fős haderőt – amelynek parancsnoka Jányi Gusztáv vezérezredes volt – 1942 áprilisa és júliusa között szállították ki a keleti front déli szakaszára. A német hadiipar ekkor már a saját csapatai ellátására sem volt képes, így nem voltak abban a helyzetben, hogy a magyarok felfegyverzésre tett ígéreteiket teljesítsék. A későbbi védelmi harcokban különösen hiányoztak a páncélosok, a páncéltörő fegyverek, a tüzérségi vontató eszközök, valamint az egyéni felszerelések. A gyengén felfegyverzett magyar hadseregnek 1943. elején a Voronyezs és Pavlovszk közötti mintegy 200 kilométeres arcvonalat kellett védenie.

A szovjetek ellentámadása 1943. január 12-én vette kezdetét, s két hét alatt szinte teljesen felőrölte a magyar haderőt, bekövetkezett az a katasztrófa, melyre azóta is kegyelettel emlékezik a nemzet.

2017. január 15., 12:00