Hatvanadik évfordulóját ünnepeli idén Oroszlány bányász szakszervezeti mozgalma – többek között ez is elhangzott pénteken délután a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet évadnyitó rendezvényén, amit Eichardt János elnök nyitott meg a Bányász Klubban.

Az eseményen, ott voltak a Mór-Pusztavám és a Vértessomló-Várgesztes tagszervezetek képviselői, valamint Illés Róbert érdekképviseleti vezető is.

Lazók Zoltán polgármester újévi köszöntőjét követően szólt az elmúlt év városi fejlesztéseiről, illetve az idei tervekről: A teljesség igénye nélkül említeném a Táncsics úton elkészült ökölvívó edzőtermet, a Hamvas Béla Gimnáziumban a megkezdett energetikai beruházás befejezését, a volt Arany iskola tetőfelújítását, a védett homlokzat helyreállítását. Elkészült a posta mögötti terület komplex rehabilitációja, a Wescasthoz vezető közel 400 méter hosszú járdaszakasz, befejeződött az uszoda előtti közvilágítási projekt. Megújult Malom-tó feletti gyalogos híd, illetve a Spar áruház előtti kishíd, újjáépült a műszaki középiskola csapadékvíz és szennyvízelvezető rendszere. A város legnagyobb projektje tavaly a sportcsarnok volt. A mintegy 1500 főt befogadó új épület teljes ára közel 1.1 milliárd forint lett, amiből 380 milliót költségvetésünk fedezett. Ősszel megújult az ’56-osok tere az Ápolási Intézet mellett, és befejeződött a Mindszenti úti beruházás is 800 méter hosszú szakaszon. Régi vágya valósult meg a város lakóinak a Rákóczi út-Takács utca kereszteződésében megépült körforgalmi csomóponttal. Befejeződött a Malomsori óvoda teljes felújítása, az év során a település 16 közterületi játszóterén pótlásra kerültek az eszközök – mondta a városvezető, majd így folytatta: Ami az előttünk álló időszakot illeti, továbbra is ki kívánjuk használni a pályázatok nyújtotta előnyöket, különösen az intézmények felújítása és az óváros rehabilitációja területén, de komoly saját erővel is rendelkezünk terveink megvalósításához. Az egyik legnagyobb feladatnak az új polgármesteri hivatal kialakítása ígérkezik a volt Arany János iskola épületében. Hamarosan kezdetét veszi egy újabb nagyszabású városrész rehabilitációs program a Népek barátsága utca-Irinyi János utca tengelyében lévő területeken. Terveink között szerepel még többek között a Haraszthegy hasznosításának megoldása és a Borbálai óvoda felújításának megkezdése.

Eichardt Jánostól megtudtuk, hogy az 582 taggal rendelkező közösség soraiba sajnos kevés fiatal érkezik, pedig minél nagyobb a létszám, annál komolyabb az érdekérvényesítő képesség – hangsúlyozta.

Ebben az évben a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet hagyományos programjai mellett kiemelten készül a mozgalom 60 éves évfordulójának, és az oroszlányi bányászat 80 éves múltjának megünneplésére.

Az est további részében fehér asztal melletti beszélgetéssel, a régi emlékek felidézésével múlatták az időt az egykori széncsaták hősei.

2017. január 15., 11:42