Ami a napi munkát illeti, az ellátási szünetekben sem kell elhagyniuk ebben a nagy hidegben a hajléktalanszállót a rászorultaknak, s most azt sem küldik el, aki esetleg ittasan érkezik – tájékoztatott szombaton a szociális szolgálat munkájáról Baráth Domonkos intézményvezető.

Meleg teával, adományként érkező pékárúval fogadják a betérőket. Ők délben elfogyaszthatják a népkonyhai ebédet, illetve hétköznapokon vacsorára szintén kaphat főtt ételt, aki igényli.

- Megfelelő mennyiségben áll rendelkezésünkre láz- és fájdalomcsillapító, és lehetőség van arra is, hogy kiváltsuk azok gyógyszerét, akik ezt nem tudnák különben megtenni – mondta az igazgató, aki azt is hozzátette: kifejezetten utcai munkásunk nincs, de ilyenkor a munkatársaim fokozottan figyelnek mindenkire, aki néhány óránál tovább nem jelentkezik, és nem jelenti be, hogy hová megy. Ez esetben megpróbálnak utána érdeklődni. Szerencsére igen jó a kapcsolatunk a rendőrséggel. Madari Csaba kapitány úrral egyeztettünk, az ő járőrei is fokozottan figyelnek, és bármilyen jelzés esetén azonnal cselekednek. Akár úgy, hogy a szállóra szállítják, akár úgy, hogy mentőt hívnak az ellátandó emberhez. Az Utcai Szociális Segítők Egyesületének krízisjárata (USZSE) hetente háromszor jön a városba, ők látják el a közvetlen utcai munkát.

- Fontos hangsúlyoznom, hogy nem csak az utcán, hanem a fűtetlen lakásokban élők is veszélyben vannak ezekben a hideg napokban! Ha bárki olyan emberről tud, vagy lát, aki szemmel láthatólag segítségre szorul ne fordítsa el a fejét, hanem azonnal cselekedjen, ebben az időben akár 10 perc is életet menthet – fogalmazott Baráth Domonkos.

2017. január 08., 13:13