A hatékony, költségtakarékos és átlátható közigazgatás megteremtése érdekében 2017. január 1-jétől jelentős szervezeti változások lépnek életbe a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalban. Az átalakítás elsődleges célja a bürokrácia csökkentése és az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése.

A jelenlegi szervezeti és feladat átalakítással kapcsolatban 1640 db, eddig központi hivatal, illetve fővárosi/megyei kormányhivatal által ellátott hatáskör felülvizsgálata történt meg, amelyből 950 db hatáskör kerül a járási hivatalokhoz.

Megyénk valamennyi járási hivatalában megjelennek a köznevelés, az igazságügy, illetve a fogyasztóvédelem egyes területei. Megjelennek e mellett a jelenleg is több járásra kiterjedő illetékességgel intézett ügycsoportok – a megyei kormányhivataltól átkerülő ügyekkel kiegészítve (pl. foglalkoztatáspolitika, népegészségügy, állat-egészségügy) Kiemelt járási hivatalokban, 2-3 járásra kiterjedő illetékességgel intézhető ügycsoportok jelennek meg, pl. nyugdíjbiztosítási ügyek. Kizárólag a megyeszékhely járási hivatal által intézhető ügycsoportok az alábbiak: vadászati, halászati ügyek, rehabilitációs hatósági feladatok, lakáscélú állami támogatásokkal összefüggő feladatok. Több megyére kiterjedő illetékességgel jelentkezik a tatabányai járási hivatalban a bányafelügyelet. Megszűnő speciális illetékesség jelentkezik a környezetvédelem területén, ez azt jelenti, hogy a feladat ellátása az eddigi több megyére kiterjedő illetékesség helyett a megyeszékhely járási hivatalokban jelentkezik.

Bővebben: www.kormanyhivatal.hu/hu/komarom-esztergom

2017. január 04., 10:28