Több mint félszáz mézeskalács kompozícióval, adventi koszorúval és feldíszített fenyővel neveztek a 17. alkalommal meghirdetett nemes vetélkedésre, amelyet kedden délután ünnepélyes keretek között nyitottak meg a művelődési központban.

A Brunszvik Óvoda Lepke csoportjának kis műsora színesítette a programot, File Beáta jegyző pedig köszöntőjében arról szólt, hogy a mézes tészta plasztikus megformálása, a mézeskalácsosság nevezetes mesterség volt az elmúlt századokban. Az 1700-as évek elejéből származnak ennek az európai kapcsolatokkal rendelkező céhes iparnak az első emlékei.

- Kívánom, hogy a bemutató adjon ötleteket, valamint lelki támaszt a karácsonyi készülődéshez, és megragadom az alkalmat, hogy valamennyiüknek békés, szeretetteljes időszakot kívánjak a közelgő ünnep heteiben – mondta File Beáta.

A mézeskalácsok helyezéseit a közönségszavazatok döntik el – tudtuk meg Fátrai Mártától, a szervező Oroszlány Barátainak Köre elnökétől, míg a koszorúk zsűrizésére Lódri Csabát, Skrek Zsuzsannát és Szabó Istvánnét (Betkát) kérték fel.

A teljes anyag tizedikéig tekinthető meg, de aki engedélyezi, annak munkái egészen december 17-ig, a Szeretett Karácsony programjáig a kiállításon maradnak. Akkor lesz 17 órától a mézeskalácsok, fenyőfák és adventi koszorúk versenyének eredményhirdetése, a díjak kiosztása, amit gálaműsor zár a művelődési központban.

2016. december 07., 11:01