Hamarosan megérkezik a Mikulás. Ilyenkor az átlagosnál is több édesség kerül az üzletekbe. A fogyasztóvédelmi hatóság megvizsgálta a csokoládékat, hogy azok megfelelnek-e az előírásoknak.

A 20-féle csokoládé termék ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a mintavételezett termékek megfelelnek-e a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása értelmében a csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán néhány engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5% lehet.

Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést - méghozzá jól látható helyen - ott, ahol az összetevők listája is van.

A hatóság 10-féle csokimikulás figura, valamint 10-féle táblás csokoládé esetében vizsgálta, hogy a vonatkozó előírásoknak megfelelnek-e, és valamennyi termék rendben volt.

A fogyasztóvédelmi hatóság egyébként megkezdte az ünnepek előtti ellenőrzéseket is. A korábbi évekhez hasonlóan a középpontban a termékbiztonság és a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme áll.

-NFH-
2016. december 01., 06:46