Magyarországon Oroszlány az elsők között, 1997-ben szerezte meg „Oroszlányi Ipari Park” néven a hivatalos ipari parki címet, amellyel megindult a város gazdasági szerkezetének átalakítása, a bányászat kiváltása.

Az egykor a bányászatra alapított nehézipar helyett a város és környékének gazdaságát ma már az itt működő autóipari, gépipari és vegyipari cégek határozzák meg – fogalmaz Árva Ferenc, a terület menedzselésével foglalkozó VARIKONT Kft. munkatársa.

Az önkormányzat beruházásai, fejlesztései révén megfelelő infrastruktúrával és több irányú megközelítéssel teljesen ellátott Ipari Park alakult ki a város déli részén. Oroszlány célul tűzte ki a termelési célra alkalmas területek további bővítését, ezzel megfelelő teret és lehetőséget adva a már betelepült cégek, illetve a helyi vállalkozások további fejlődéséhez. A benyújtásra került bővítési kérelem pozitív elbírálása után 74,2 ha területről 122,9 ha nagyságúra növekedne a park. A betelepült vállalkozások száma pedig 24-re emelkedne.

Az Oroszlányi Ipari Parkban jelenleg 14 cég végez termelő-, illetve szolgáltató tevékenységet. Ezek 2015. év végéig közel 130 Mrd Ft értékben fektettek be. A felépített üzemcsarnokok és egyéb kiszolgáló épületek területe közel 120 ezer m2, a foglalkoztatottak száma pedig meghaladja az 5 ezer főt. A vállalkozások nettó árbevétele elérte a 237,9 Mrd Ft-ot. Az előrejelzések szerint 2020-ig az üzemcsarnokok és egyéb kiszolgáló épületek területét közel 40.000 m2-rel kívánják bővíteni, amely révén legalább másfélezer új munkahelyet hoznának létre.

Oroszlány folyamatosan továbbfejleszti a település infrastruktúráját, illetve a vállalkozások által igényelt, generált szolgáltatásait, ezért tervezi a park gyorsabb elérését biztosító városi elkerülő út, valamint a Tatabánya-Környe-Kecskéd-Oroszlány közötti kerékpárút megépítését, a város lakhatási lehetőségeinek bővítését (bérlakások, közművesített építési telkek), az óvodai-bölcsődei férőhelyek, szolgáltatások fejlesztését.

A város a mennyiségi bővítés mellett elkötelezett a park minőségi szintjének emelésében, a tudományos kutatások, az innovatív megoldások átvételében és kiterjesztésében, ezért pályázatot kíván benyújtani a Tudományos és Technológiai Park cím elnyerésére.

2016. november 19., 09:15