A Komárom-Esztergom Megyei Államigazgatási Kollégium soron következő ülésének ismét a kormányhivatal volt a házigazdája. A rendezvény elején Kancz Csaba kormánymegbízott röviden ismertette a magyar közigazgatási rendszer január elsejétől történő szerkezeti reformjának újabb lépéseit.

A kormánymegbízott elmondta: a közigazgatási feladatellátás három jól elkülöníthető területen zajlik, országos szinten a minisztériumok irányítanak, koordinálnak. Megyei szinten a kormányhivatalok hatáskörei azonban bővülnek. - Fontos változás, hogy a járások is tovább erősödnek. Számos, jelenleg a megyében ellátott feladat az ügyfelek számára a járásokban is elérhető lesz. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal viszonylatában is jelentősek lesznek a változások. 2017. január elsejétől megyei szinten biztosítjuk a zöldhatósági feladatok elvégzését. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatal ellenőrzési tevékenységét a meglévő szakember gárdával együtt mi fogjuk végrehajtani - tette hozzá.

- Az átszervezések fő célja, hogy a szűkebb hazánkban élő állampolgárok a lakóhelyükhöz minél közelebb tudják elintézni az ügyeiket. Ráadásul az első- és másodfokú eljárások nagy része a járási hivatalokban, illetve a kormányhivatalokban fejeződik majd be. Ez gyorsítani fogja a jogorvoslatok korábban hosszúra nyúló folyamatát - hangsúlyozta Kancz Csaba.

A programon ezt követően Németi László tű. ezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója beszélt a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyzetéről. Az új teendők nehézségei mellett hatalmas előrelépés, hogy a lakosság részére teljesen díjmentessé vált a szolgáltatás. Ehhez azonban az is szükségeltetik, hogy az első két alkalommal, amikor megkísérlik az ingatlanba történő bejutást a katasztrófavédelem munkatársai, akkor beengedjék őket, vagy az otthagyott értesítő időpontja alapján tegyék mindezt utána.

KEM-kormányhivatal

2016. október 17., 13:13