Két év múlva lesz száz esztendeje, hogy elkészült az első magyar film. „Az aranyember” első változatát Korda Sándor rendezte, a stáb komáromi helyszíneken forgatott. A magyar filmezés 100 éves jubileuma alkalmából Cserteg István és Cserteg Ákos összeállításában jövőre könyv, 2018-ban pedig várhatóan film summázza, milyen magyar mozgóképalkotások készültek Komárom-Esztergom megyében.

Érdekes és izgalmas kutatásba kezdett 2013-ban Cserteg István: hajtotta a kíváncsiság, vajon hány filmet forgattak a megyében? Később maga is meglepődött, amikor egyre nőtt azon alkotások száma, melyek rendezői szűkebb hazánkban találtak helyszínt filmjeik egészének, vagy részleteinek. A kutakodási kedv gyorsan átragadt másokra, s szinte özönleni kezdtek a korabeli képek, cikkek és információk.

Tavaly az érdeklődők kézbe is vehették a „100 film” kiadványt, a közelmúltban pedig a legújabb füzetet, amely már 120 filmet summáz. 

Ezekről tartott előadást Cserteg István október 3-án Oroszlányban, 7-én pedig Környén. A szerző a kezdeti motivációról bevezetőjében elmondta: úgy vélte, s véli ma is, hogy kiváló marketingeszköz is lehet a települések számára az összegzés, amely várhatóan 150 filmre rúg majd. „Kicsiben”.

Bacsó Péter, Bereményi Géza, Bán Frigyes, Deésy Alfréd, Garas Dezső, Keleti Márton, Martonffy Emil, Maár Gyula, Tarr Béla, Radványi Géza, Fejér Tamás, Szabó István (Oscar díjas), Várkonyi Zoltán, Varga Ágota – néhány név a kiemelt rendezők közül, és a helyszínek: Almásfüzitő, Ács, Bana, Bábolna, Baj, Bajna, Bokod, Csatka, Csolnok, Dömös, Dunaalmás, Esztergom, Gyarmatpuszta, Gyermely, Héreg, Kisbér, Kesztölc, Kömlőd, Komárom, Klastrompuszta, Majk, Naszály, Oroszlány, Piliscsév, Remeteségpuszta, Síkvölgy, Somodorpuszta, Súr, Szomor, Tata, Tatabánya, Tarján, Várgesztes, Vértesszőlős és Vértessomló.

De nemcsak magyar, hanem francia, angol, német, amerikai, kanadai, spanyol, olasz, szlovák és indiai filmesek is megfordultak a megyében. A Borgiák című HBO sorozatot Neil Jordan keze alatt 2011-ben Komáromban és Tatán forgatták, míg a BBC America Bernard Cornwell The Last Kingdom, hazánkban Az utolsó királyság címen megjelent könyvéből készített 8 részes mini sorozat egyes részeit 2014 decemberében Szomoron rögzítették.

Az előadás során az is kiderült, hogy az 1968-ban bemutatott „Egri csillagok” kezdő képsorait Tatán vették fel, s a konstantinápolyi jelenethez a két hajót is ugyancsak Tatán készítették, a film díszletéül szolgáló várat pedig Pilisborosjenő mellett építették fel a forgatáshoz.

Bán Frigyes rendezésében 1959-ben mutatták be a Szegény gazdagok című film újragondolt változatát, az alkotók akkor Naszályon, a vízimalom és udvarán forgattak. Létezett-e barlang a kerék melletti vízesés mögött? Létezett-e valaha Jókai Mór hőse, Fatia Negra? Lopja-e Amerika az európai történeteket? Ezekre, és még számos izgalmas kérdésre kaphattak választ az előadás résztvevői, és – a többi között – azt is megtudhatták, hogy Domján Edit utolsó, a Labda című filmjét 1972-ben Tatán forgatták, a jelenetekben a Kossuth tér és a Diák Presszó köszön vissza.

Ezek mind-mind olyan értékek, melyeket meg kell őriznünk, melyekkel jól, méltón kell sáfárkodnunk – hangzott el többször a szerzőtől, aki a rendkívül termékeny és energikus megyebeli születésű rendező, Varga Ágota kapcsán úgy fogalmazott: talán egyszer eljön az idő, amikor szűkebb hazánkban is díjjal ismerik el a munkásságát. Varga Ágota Császáron született, pályafutásának kezdetén az Oroszlányi Városi Televíziónál dolgozott szerkesztő-riporterként. Dokumentumfilmjeinek száma mára megközelíti a százat, elnyerte a Balázs Béla-díjat, UNESCO- és Tolerancia-díjat, számos nemzetközi, hazai fesztivál és szemle fődíját, filmkritikusok díjait. A rendező filmjeiben több megyei település elhallgatott eseményét megjelenítette, s a múlt feldolgozásában, a történelmi igazság közelítésében is szerepet vállalt: „A tartótiszt” című filmjében például először állított kamera elé egy egykori tartótisztet, aki a római katolikus egyházzal szembeni elhárítást vezette Magyarországon a rendszerváltásig.

2016. október 09., 19:23