Persze folytatódik is a címben idézett mondat: minden más csak reklám – ezzel a sommás megállapítással nyitotta előadását pénteken Komlósi Gábor egykori tv-riporter, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Helyi Lapok Szakosztályának háromnapos oroszlányi képzésén.

Az előadó elsősorban a médiamanipulációk kivédéséről, a riporterek és riportalanyok etikus, valamint etikátlan megnyilvánulásairól tartott sok-sok példával illusztrált prezentációt.

Ami pedig a hírforrások hitelességét illeti, azt így szemléltette az újságíró iskolát is vezető Komlósi Gábor: Ha édesanyád azt mondja szeret, azt ellenőrizd még két forrásból! Szombaton Nagy Gábor Miklós médiaszakértő arról beszélt, hogy az önkormányzatok kommunikációjában egyre nagyobb szerepük van a települések honlapjainak, így nem mindegy, hogy csupán a kötelezően nyilvánosságra hozandó tartalmak – szerződések, rendeletek – miatt létrehozott weboldalak-e, vagy esztétikus, olvasmányos, áttekinthető, keresőbarát, interaktív portálok. Az elismert szakértő sorba is vette a résztvevők településeinek internetes oldalait, elemezve azok felépítését, hasznosságát, információs tartalmát.

Az önkormányzati honlapot nem a hivatal, hanem a tájékozódó állampolgár igényei szerint kell megtervezni – összegezte előadásának lényegét Nagy Gábor Miklós, aki a sajtó műfajelméletbe is betekintést nyújtott a résztvevőknek.

A vasárnapi zárónapon Görög Ibolya, a protokoll hazai nagyasszonya „okosította” a képzés hallgatóit, aki 1987-től a Parlamentben működő Miniszterelnöki Hivatal protokollfőnöke volt, majd 13 éven keresztül hét miniszterelnököt is szolgált. Előadása során a társas érintkezéstől kezdve, a protokoll zászlók elhelyezéséig, az öltözködési, étkezési és egyéb szokásokig számtalan hasznos tudnivalóról hallhatott a közönség.

A háromnapos képzés zárásaként a Komárom-Esztergom megyén kívül Budapestről, valamint Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Hajdú-Bihar megyéből érkező helyi újságok, települési és intézményi honlapok szerkesztői, munkatársai, PR menedzserei Lazók Zoltán polgármestertől és Gönczi Mária képzésvezetőtől vehették át a kurzus elvégzését igazoló tanúsítványt.

2016. szeptember 27., 06:04