Az egyik legfontosabb változás, hogy a vonatkozó rendeletek értelmében 25 éves kor alatt gyermekként lehet figyelembe venni az igénylő vér szerinti, vagy örökbefogadott eltartottját, függetlenül attól, hogy az egyetemre jár vagy dolgozik. A magzatot az eddigi 24 hetes kor helyett pedig már 12 hetes korától figyelembe lehet venni a CSOK igénylésekor.

Bővül a CSOK-ra jogosultak köre azok vonatkozásában is, akik munkájuk jellegéből adódóan kötelesek a lakóhelyüktől eltérő szolgálati lakásban lakni: ők ugyanis felmentést kapnak azon kötelezettség alól, hogy a támogatásból megvásárolt vagy felépített lakóingatlanban 10 éven keresztül életvitelszerűen kell lakniuk.

Könnyítés az is, hogy mostantól akár még tervezés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni CSOK-kal. A kivitelezők által értékesítés céljából épített új - osztatlan közös tulajdonban lévő - társasházi lakások (köztük pl. ikerházak) esetén a bank már az ingatlan építése alatt, még a használatbavételi engedély kiadását megelőzően megállapíthatja a csokra és az otthonteremtési kamattámogatásra való jogosultságot, és a támogatás folyósítására is már sor kerülhet az ingatlan használatbavételi engedélyének birtokában. Azok a családok, akiket eddig az osztatlan közös tulajdon miatt korábban elutasítottak a bankok és nem kapták meg a CSOK-ot, azok az új szabályok alapján újból igényelhetik. A folyamatban (még hitelintézeti elbírálás alatt lévő) lévő ügyekben már az új szabályok szerint kell eljárni a bankoknak.

A családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelmet és mellékleteit továbbra is – a jogszabályban meghatározott szerződéssel rendelkező – hitelintézethez (kereskedelmi bankok, jelzáloghitel intézetek, takarékszövetkezetek) kell benyújtani.

A hitelintézet a kérelem elutasítása esetén az igénylőt részletesen, írásban tájékoztatja a kérelem elutasításának indokáról, a nem teljesülő igénybevételi feltételek megjelölésével, továbbá arról, hogy amennyiben az igénylő a kérelem elutasításával nem ért egyet, az írásbeli elutasítás az igénylő általi kézhezvételétől számított 15 napon belül a családi otthonteremtési kedvezményre jogosító feltételeknek való megfelelés megállapítását kérheti a kormányhivataltól.

Elérhetőségei:

  • Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály, Szociális és Gyámügyi Osztály
  • Cím: 2800 Tatabánya, Bárdos L. U. 2.
  • Telefonszám: 34/515-180, 515-182
  • Email: gyamugy@komarom.gov.hu
  • Ügyfélfogadás: kedd (8-16), csütörtök (8-16)
2016. szeptember 19., 10:18