A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzés alá vonta a különböző sütőipari termékeket abból a szempontból, hogy a termékmegnevezésekhez kapcsolodó élelmiszerkönyvi előírásoknak megfelelnek-e. 80-féle sütőipari termék mintavételezésére került sor és 30-féle termék esetében merült fel kifogás.

A szakemberek az élelmiszerkönyvi előírásokat figyelembevételével laboratóriumi körülmények között vizsgálták többek között azt, hogy a termékeknek – jellegüktől függően – megfelelő-e a só, cukor és zsírtartalmuk. A sütőipari termékeket szinte mindenki rendszeresen, naponta fogyasztja, ezáltal mindennapi életünknek szerves részét képezik.

A vizsgálat alá kerültek a különféle kenyerek és péksütemények. Az utóbbi termékcsoportba tartozik többek között a vajaskifli, a vizes zsemle, a tejeskifli és a finom pékáru is.

A 80-féle vizsgált termék között szerepelt 31-féle kenyér, valamint 49-féle péksütemény. A 31-féle kenyér közül 9 esetben; a 49-féle péksüteményből pedig 21 esetben merült fel kifogás.

Az ellenőrzés során nem megfelelőnek bizonyult termékekkel kapcsolatban a legjellemzőbb probléma a túl magas – megengedett határértéken felüli - sótartalom volt, néhány terméknél pedig a zsírtartalom nem megfelelő aránya volt megállapítható.

2016. szeptember 13., 06:17