A közelgő iskolakezdésre való tekintettel a hatóság szakemberei különböző laboratóriumi vizsgálatokat végeztek el olyan termékeken, amelyeket a gyermekek az iskolában rendszeresen használnak. Ennek megfelelően különböző tolltartók, radírok, színesceruzák, valamint tornaruhák vizsgálatára került sor – közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A szúrópróbaszerűen mintavételezett termékek között 10 színesceruza készlet, 4-fajta tolltartó, 5-féle radír, továbbá 10 tornaruha szerepelt.

A 10 színesceruza készlet közül 1 esetében merült fel kifogás, ugyanis a készletben található sötétzöld színű ceruza kadmiumtartalma meghaladta a jogszabályban előírt határértéket, míg a vizsgálatra került 5 fajta radírnál tiltott lágyítószer-tartalomra vonatkozóan nem merült fel kifogás.

A megvizsgált 4 tolltartó esetében 1-nél tiltott lágyítószer-tartalom volt, a 10 szúrópróbaszerűen mintavételezett tornaruhánál pedig (5-féle tornadressz és 5-féle fiúnak szánt rövidnadrág) egy termék esetében merült fel kifogás a jelölt nyersanyag-összetételre vonatkozóan.

2016. augusztus 26., 07:20