Az államalapítás a magyarság egyik legősibb ünnepe, amiről országszerte és határainkon túl is megemlékezünk minden évben augusztus huszadikán. Nem volt ez másképp Oroszlányban sem, ahol a szervezők igencsak kitettek magukért: változatos programokkal várták az érdeklődőket a Szent Borbála téren.

A hagyományőrzés jegyében a gyermekek rengeteg népi játékkal ismerkedhettek meg, többek között kipróbálhatták a gólyalábat, célba dobhattak, készíthettek bőrből és termésekből használati tárgyakat, illetve darálhattak kukoricát. Mindeközben a színpadon is zajlottak az események, a sort az Áldás együttes ünnepi műsora nyitotta. Az együttes vezetője Szendrey Marót Ervin, akitől a fellépés előtt megtudtuk, hogy a társulat 2011 óta népszerűsíti a néptánc technikát és a népzenét, és főleg ünnepi alkalmakkor lépnek színpadra. Városunkban az István a király rockoperából adtak elő részleteket, eljátszották a magyar és a székely himnuszt, de vannak saját szerzeményeik is, Ervin költeményeit zenésítik meg.

A következő fellépő a Kolompos Együttes volt, a zenekar gyerekműsorával a legkisebbeket szórakoztatta. Nagy érdeklődés fogadta a Kerekes Band-et, akik pályafutásuk során először jártak Oroszlányban. A zenekar tagjai népi hangszereken (pásztorfurulya, koboz vagy mezőségi brácsa) játszanak, amivel nagyon érdekessé és egyedivé teszik a kemény rock-os hangzást.

Az est utolsó fellépője a PartySyndrom volt, majd amikor a tapsvihar közepette lejöttek a színpadról, az ünnepségsorozat zárásaként fellőtték a tűzijáték rakétáit.

2016. augusztus 21., 10:05