Lazók Zoltán polgármester köszöntötte Szent István napján a képviselő-testületi ülés vendégeit, meghívottait, valamint a helyi televízió nézőit, majd az az ünnepi gondolatokat követően File Beáta jegyző ismertette a kitüntetettek munkásságát. Az augusztus 20-i elismerést minden évben azoknak ítélik oda, akik a közéletben, a tudomány, a gazdaság, a kultúra, a sport, vagy az élet egyéb területén kimagasló és tartós tevékenységükkel hozzájárultak Oroszlány hírnevének, elismertségének gyarapításához.

A képviselő-testület „Oroszlányért” vésetű aranygyűrűt adományozott Beck Ferencnek, az oroszlányi kosárlabdasport és utánpótlás nevelés színvonalának emelése, az Oroszlányi Sportegylet vezetése során végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Szintén „Oroszlányért” vésetű aranygyűrűt vehetett át Deák Sándorné, a szociális ellátás fejlesztéséért, az esélyegyenlőség előmozdításáért, a közszolgálatban és karitatív tevékenysége során végzett kiemelkedő munkájáért.

„Oroszlányért” kitüntető díszoklevéllel ismerték el Dr. Felker Bernadett évtizedek óta végzett kiemelkedő szakorvosi munkáját, Dr. Hegedüs Ferenc gyermekorvosi tevékenységét, Sági Richárdnak a bányász kulturális hagyományok megőrzése és az oroszlányi fúvószene szakmai színvonalának emelése és népszerűsítése terén végzett kiváló munkáját, valamint Licskó Istvánnak a kézműves hagyományok megőrzéséért és az Oroszlányban végzett civil, társadalmi szolgálatát. A díjátadás után Czunyiné Bertalan Judit kormánybiztos méltatta a díjazottakat, akik áldozatos munkájukkal és magánéletük háttérbe szorításával érték el azt a teljesítményt, amit most a város lakosai elismerésükkel jutalmaztak.

A városi program ezt követően a Millenniumi emlékműnél folytatódott, ahol Lazók Zoltán arról szólt, hogy Szent István azt a fundamentumot adta meg, amire azóta is építkezünk, ahol ezer évvel ezelőtt közös otthonunk alapkövét rakta le az uralkodó. Az ősi pogány gazdasági és társadalmi rendet, valamint az akkori hiedelemvilágot szüntette meg, a társadalom zömének mindennapi életét bolygatta meg, új társadalmi viszonylatokat, új értékrendet vezetett be, ami népe nagy részének nemtetszésével találkozott. Mivel mindezt erővel és következetesen vitte véghez, a maga korában népszerűtlenné vált, s csak később vált a tömegek szemében pozitív politikai alakká, de az idő igazolta merész döntéseinek helyességét.

- A gyorsan elsuhant több mint ezer esztendő egyik nagy tanulsága az, hogy nem mindig az a győztes, akinek az ütközet után magasabban száll a zászlaja. A csatatereken, a mindig fájó túlerővel szemben talán gyakoribb volt a vereség, mint a diadal, de a béke éveiben rendre győzött a magyar. Nem karddal, hanem az alkotás fegyvereivel, a kapával és a könyvvel. Mert teremtőerőnek, észnek, tehetségnek, leleménynek ez a jég hátán is megélő nép sohasem volt híján, s adott is a világnak annyit, mint amennyit attól kapott – fogalmazott a polgármester.

Az új kenyér megszentelését és megszegését követően az önkormányzat, az intézmények, a politikai és civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat az emlékhely talapzatánál.

2016. augusztus 20., 15:56