Az internethasználat széles körű elterjedésével egyre többen intézzük vásárlásainkat, pénzügyeinket online. A kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket rejthet magában, ezért a kockázati tényezőkre érdemes figyelmet fordítani. Az internetes vagy másnéven online kereskedelem mind a vásárlók, mind az eladók számára számos előnnyel jár.

A potenciális vevők otthonról vásárolhatnak, lehetőségük nyílik az árak összehasonlítására, majd a megrendelést követően a futár házhoz hozza az árut. Mivel azonban a felek a legtöbb esetben nem találkoznak egymással, a vevő a fizetést megelőzően nem látja élőben a terméket és ez a helyzet kockázattal járhat, amelyet a csalók kihasználhatnak.

Az online vásárlás legnagyobb veszélye, hogy a megrendelő megkapja-e a pénzéért a kiválasztott árut, illetve azt kapja-e, olyan minőségben, amit kiválasztott. A webshopokon és az aukciós portálokon keresztül történő vásárlásoknál többnyire lehetőség van a termék személyes átvételére, a helyszínen történő kifizetéssel. Ez a tranzakció legbiztonságosabb formája, hiszen a fizetés előtt alkalom nyílik az áru megtekintésére és ha az nem az elképzelésnek megfelelő, a vevő elállhat a vásárlástól.

A termék személyes átvétele nem minden esetben megoldható (távolság miatt, üzlethelyiség hiányában), ilyenkor a postai, utánvételes út járható.

Utánvétel helyett lehetőség van az áru előre történő kifizetésére. Ez történhet átutalással, ekkor kapunk egy előlegszámlát, amin a számlaszám és az átutalandó összeg szerepel. Ezt akár személyesen a bankunkban vagy az interneten keresztül is átutalhatjuk. Fizethetünk bankkártyával is, szintén az interneten keresztül. Ehhez általában dombornyomott kártyára van szükség. A bankkártya adatokat soha ne adjuk meg e-mailben vagy más, nem banki űrlapon keresztül!

A bankkártyán túl az elektronikus fizetésnek van más módja is. Ez az úgynevezett Paypal fizetési rendszer. A Paypal oldalán kell regisztrálni és megadni a kártyaadatokat, majd a hitelesítési folyamatot követően már használatba is vehető. A Paypalos fizetés a bankkártyát terheli, de annak adatait az eladó nem látja.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai, hogy az interneten történő vásárlás alkalmával mindenkor legyünk körültekintőek az alábbiak tekintetében: ha lehet, válasszunk személyes átvételi módot; ellenőrizzük az eladót korábbi visszajelzések, közzétett adatok alapján; bankkártya adatainkat csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adjuk meg (e-mailben soha); ellenőrizzük, hogy a fizetésre használt oldal rendelkezik-e tanúsítvánnyal!

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtó


2016. augusztus 11., 06:33